Utrecht gaat 100 asielzoekers opvangen in Hoograven: 'Situatie in Ter Apel zeer schrijnend'

© Google Streetview
Utrecht - In de Utrechtse Sporthal Hoograven en de aangrenzende kantine Club Tropical komt een crisisnoodopvang voor asielzoekers. De gemeente ontlast hiermee het overvolle aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel.
De locatie in Hoograven is een maand beschikbaar tot uiterlijk 1 augustus. De opvang is geschikt voor mannen, vrouwen en gezinnen die wachten tot hun asielprocedure kan starten. Er komen geen Oekraïners, die worden al elders in de stad opgevangen. Het beheer en de exploitatie van de opvang in Hoograven zijn in handen van de gemeente Utrecht. Het Rijk is verantwoordelijk voor de bekostiging.
De gemeente kiest voor Sporthal Hoograven omdat die in juli nauwelijks wordt gebruikt. Voor degenen die dat wel doen, zijn alternatieve locaties gevonden. Maandagavond is er een informatiebijeenkomst voor omwonenden.
Amersfoort gaat honderd asielzoekers opvangen in sporthal Zielhorst. De Veiligheidsregio Utrecht heeft hiermee voldaan aan een klemmend verzoek van het Rijk om per regio tweehonderd plekken in te richten vanwege de drukte in Ter Apel.
Het Rode Kruis plaatste vorige week zo'n vijftig tenten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel om de opvang aan te kunnen. Inmiddels zijn die weer afgebroken. Het Utrechtse gemeentebestuur noemt de situatie in Ter Apel "zeer schrijnend" en stelt dat de opvang "onder de humane ondergrens" is gekomen.