Jezus Leeft sleept gemeente voor de rechter, willen voor deur abortuskliniek demonstreren

© RTV Utrecht
Utrecht - De oprichter van Jezus Leeft, Joop van Ooijen, stapte vanmorgen naar de rechter om het demonstratieverbod voor de abortuskliniek in Utrecht aan te vechten. Sinds september 2020 mogen tegenstanders van abortus niet demonstreren voor abortuskliniek Vrelinghuis, maar geldt er een bufferzone van 100 meter.
Van Ooijen wil dichterbij de kliniek demonsteren omdat hij de vrouwen dan beter kan bereiken, schrijft RTL Nieuws. De anti-abortusdemonstrant strijdt voor het recht op leven van de ongeboren vrucht. "Nu is het totaal overgegeven aan de keuze van de moeder. Het kind heeft geen stem, dat vind ik verschrikkelijk."
Een meerderheid van de gemeenteraad riep in 2020 burgemeester Jan Van Zanen op meer te doen om intimidatie bij de abortuskliniek te voorkomen. Vrouwen zouden zich geïntimideerd voelen door anti-abortusdemonstranten. Dit leidde uiteindelijk tot de komst van de bufferzone.

Abortusbuddy's

Ondanks die bufferzone wordt ook op afstand nog gedemonstreerd. Om bezoekende vrouwen te ondersteunen, zijn er daarom sinds kort zogeheten abortusbuddy's die kunnen dienen als een 'menselijk schild'.
De rechter doet op 3 augustus uitspraak. Dan wordt duidelijk of Van Ooijen voor de deur van de kliniek mag demonstreren. Ondertussen is de anti-abortusdemonstrant meerdere keren per maand te vinden voor de abortuskliniek in Zwolle en Rotterdam, waar hij wél voor de deur mag demonstreren.