Zakkenrollers slaan weer toe na 'rustige' coronajaren

© ANP
Utrecht - Feestjes, concerten en grote evenementen die weer doorgaan. De steeds drukker wordende winkelstraten en winkelcentra. En niet te vergeten: het einde van de anderhalvemeterregel. Al deze dingen bij elkaar opgeteld maakt dat de samenleving weer een walhalla is geworden voor zakenrollers en dat is ook terug te zien in de cijfers. De politie registreerde dit jaar tot en met mei meer dan twee keer zoveel slachtoffers als in dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast telde mei het hoogste aantal diefstallen sinds het begin van de coronacrisis.
Van januari tot en met mei noteerde de politie in totaal bijna 3.700 gevallen van zakkenrollerij. In dezelfde tijd vorig jaar waren dat er iets meer dan 1.600. Dat komt neer op een stijging van 130 procent. Wel ligt het aantal diefstallen nog altijd lager dan in 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis. "Als er geen mensen op straat zijn en er anderhalve meter afstand moet worden gehouden valt er weinig te zakkenrollen. Met het loslaten van de maatregelen neemt het aantal gevallen van zakkenrollerij weer toe", aldus de politie.

Datajournalistiek persbureau LocalFocus heeft samen met persbureau ANP onderzoek gedaan naar zakkerollerij en samen kwamen ze tot de analyses in dit artikel. Zij hebben daarvoor de politiecijfers van 2021 en 2022 onder de loep genomen, de focus lag met name op de eerste vijf maanden.

De Utrechtse cijfers

Ten opzichte van vorig jaar is het aantal gevallen van zakkenrollerij in alle provincies gestegen. In de provincie Utrecht gaat het om 269 gevallen in de periode van januari tot en met mei 2022. Het gaat om een stijging van 67,1 procent vergeleken met een jaar eerder. Utrecht is daarmee niet de provincie waar zakkenrollers het meest actief waren. Dat is wel het geval in Groningen, daar ging de stijging van alle provincies het hardst: van 20 naar 87 gevallen, ruim vier keer zo veel. In Limburg en Noord-Holland was er sprake van een verdriedubbeling.

Utrecht en Amersfoort

Utrecht is de grootste en drukste stad van de provincie en het is daarom ook logischerwijs de stad waar mensen eerder het slachtoffer worden van een zakkenroller. In de eerste vijf maanden van dit jaar was dat om precies te zijn 214 keer het geval. Dat is een stijging van 120,6 procent vergeleken met dezelfde periode in 2021. In Amersfoort was het in de periode van januari tot en met mei 2022, 18 keer raak. Een jaar eerder waren er in de tweede stad van de provincie 16 meldingen.
Een willekeurige greep uit de 24 andere Utrechtse gemeenten laat zien dat in Wijk bij Duurstede niemand het slachtoffer is geworden van een zakkenroller. Een jaar geleden was dat wel het geval: toen was het drie keer raak. In Veenendaal waren in 2021 vier mensen het slachtoffer van een zakkenroller, in de eerste vijf maanden van dit jaar lag dat aantal op 6. Dat is nog altijd lager dan in 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis.