Provincie wil hulp van Rijk bij energietransitie: 'Gezamenlijk inzet van ministeries heel hard nodig'

© RTV Utrecht / Joost Danvers
Utrecht - De provincie wil hulp van het Rijk bij het grootschalig verduurzamen van woningen. In een aantal gemeenten, waaronder Amersfoort en Wijk bij Duurstede, zijn pilots gestart en een succes geworden. Maar vervolgstappen kunnen niet gezet worden omdat er aan de nieuwe initiatieven nogal wat juridische en fiscale haken en ogen zitten.
"Binnen de provincie Utrecht zijn in Wijk bij Duurstede en in Amersfoort twee pilots verder uitgewerkt, waarbij gemeente of marktpartij de investeringskosten oppakt. Experts isoleren de woningen, plaatsen zonnepanelen, isolatieglas en een warmtepomp. Bewoners betalen daar in maandelijkse termijnen voor via een gemeentelijke regeling of een onderhoudscontract", legt gedeputeerde Huib van Essen van Energietransitie uit.
"Cruciaal daarbij is dat deze oplossingen gebouwgebonden zijn en niet persoonsgebonden: als een bewoner verhuist, neemt de nieuwe bewoner het maandelijks bedrag over. Juridisch en fiscaal is dit nog niet goed geregeld. Voor een impuls in de energietransitie is de gezamenlijk inzet van ministeries heel hard nodig."

Brief naar Den Haag

Om aandacht te vragen voor de fiscale en juridische problemen heeft de gedeputeerde een brief gestuurd naar de ministeries van Financiën, Binnenlandse Zaken, Klimaat en Energie en Volkshuisvesting. Van Essen hoopt net als zijn collega's dat de betrokken ministers nog voor de zomer in actie komen zodat er snel wat gedaan kan worden.
Minister de Jonge voor Volkshuisvesting heeft al toegezegd er goed naar te kijken. Het is nog niet duidelijk wat minister Jetten voor Klimaat en Energie, Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Kaag van Financiën van het Utrechtse initiatief vinden.
De brief van Van Essen wordt ondersteund door alle provincies en bijna 60 gemeenten. Maar ook door Vereniging Eigen Huis in Amersfoort, de Consumentenbond, Bouwend Nederland, Techniek Nederland in Woerden, de Utrechtse non-profit organisatie Stroomversnelling, de Nederlandse Verwarmingsindustrie (NVI) en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) in Utrecht.