Steeds meer coronapatiënten in Utrechtse ziekenhuizen: 'Mogelijk begin van forse golf'

© ANP
Utrecht - Het aantal coronapatiënten in de Utrechtse ziekenhuizen neemt in rap tempo toe. Vorige week woensdag lagen 42 coronapatiënten in de Utrechtse ziekenhuizen. Vandaag 68. "We staan mogelijk aan het begin van een forse golf infecties", zegt arts-microbioloog Marc Bonten van het UMC Utrecht. "Vergelijkbaar met hoe de eerdere Omikron-besmettingsgolf verliep."
Het UMC Utrecht houdt de cijfers namens alle Utrechtse ziekenhuizen bij; het Meander Medisch Centrum, Diakonessenhuis Utrecht, Sint Antonius Nieuwegein en natuurlijk het UMC.
Woordvoerder Joris Prinssen van het UMC Utrecht zegt dat het nog altijd behoorlijk druk is in de ziekenhuizen. Hij ziet het aantal coronabesmettingen stijgen, ook onder het eigen personeel. "Er is daardoor zorg over de capaciteit", zegt hij, doelend op het ziekteverzuim. "Je weet dat de druk aanhoudend hoog is." Ook Bonten onderschrijft dat. "Op de afdelingen waar krapte is, zal het stijgend aantal besmettingen meer krapte geven", zegt de epidemioloog.

Vooral druk op verpleegafdelingen

De coronapatiënten liggen vooral op de verpleegafdelingen. In totaal liggen drie coronapatiënten op de Utrechtse IC's. Er wordt in de cijfers geen onderscheid gemaakt tussen mensen die vanwege corona in het ziekenhuis liggen en mensen die met een andere reden in het ziekenhuis liggen en 'toevallig' corona hebben. Die laatste groep wordt namelijk wel op de corona-afdeling verpleegd, legt Prinssen uit.
"Ik acht de kans niet groot dat het op de IC's heel druk wordt, maar dat is ook niet uitgesloten", zegt Marc Bonten. Hij baseert zich op de eerdere Omikron-golven. Desgevraagd legt hij uit dat vaccinatie en een eerder doorgemaakte infectie doorgaans een paar maanden beschermen tegen een nieuwe besmetting. En het zorgt er ook voor dat mensen niet ernstig ziek worden. Al wisselt dat sterk per persoon. "Het hangt er ook vanaf hoe ernstig de infectie was die je doormaakte", legt Bonten uit.

GGD houdt de cijfers goed in de gaten

Ook de Utrechtse GGD houdt het aantal stijgende coronabesmettingen goed in de gaten. "We zien de besmettingen snel stijgen in het hele land en dus ook in onze regio", legt Putri Hintaran uit, arts infectieziektebestrijding bij de GGD regio Utrecht. "Vooralsnog kijken we het aan en vinden we het niet heel zorgelijk." De GGD noemt de stijgende besmettingen wel een signaal om scherp in de gaten te houden.
Er worden momenteel zo'n 500 testen per dag afgenomen door de GGD in onze regio. Een paar weken terug waren dat er zo'n 100 per dag. Die stijging kan de GGD nog goed aan. "Het is vooralsnog niet nodig om op te schalen", aldus Putri. Testlocaties kunnen ook weer geopend worden, mocht het nodig zijn, benadrukt de arts. Putri zegt dat het beeld in de teststraten niet compleet is, omdat er veel zelftesten worden gedaan, zoals nu het advies is.

Gedragsonderzoek

Uit gedragsonderzoek van het RIVM blijkt volgens Putri dat mensen minder testen en ook minder vaak thuisblijven bij klachten. "Daarom een oproep: doe een zelftest als je klachten hebt en blijf thuis." Ook Bonten sluit zich daarbij aan. "Als je klachten heb, is de kans reëel dat je corona hebt."