Utrechtse jongeren presenteren klimaatlied: 'Hopelijk krijgen we mensen hiermee aan de gang om iets te doen'

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Utrecht - Na maanden brainstormen, schrijven en musiceren is het eindelijk zover: acht jongeren uit Utrecht presenteerden vanochtend hun eigen klimaatlied 'Biodivercity'. Dit deden ze tijdens de Climate Classic-fietstocht, die de deelnemers langs de kustlijn leidt die in Nederland ontstaat als de zeespiegel te ver doorstijgt. Het lied is onderdeel van het project 'Climate Songfest', dat als doel heeft om jongeren een stem te geven in het regionale klimaatdebat. "Het klinkt mij als muziek in de oren", zegt klimaatgedeputeerde Huib van Essen.
Van Essen was degene aan wie het lied werd gepresenteerd bij Stadslab RAUM in Utrecht. "Ik ben echt trots op de manier waarop deze jongeren aandacht vragen voor het milieu. Ook ik maak mezelf daar ernstig zorgen over", legt hij uit. Volgens Van Essen moeten en kunnen we meer doen om te voorkomen dat delen van het land onder water komen te staan. "Ik ben er van overtuigd dat we dat kunnen. Maar dan moeten er om in wielertermen te blijven echt heel wat tandjes bij."

Catchy nummer

Een van de jongeren die heeft meegewerkt aan het lied is Juul. Voorafgaand aan het optreden was ze wel wat zenuwachtig, maar achteraf heerste vooral tevredenheid. "We hebben veel positieve reacties gehad, dat ze het een mooi lied vonden", legt ze opgewekt uit. Ze hoopt vooral dat het lied impact gaat hebben op het klimaatdebat. "Het is een catchy nummer geworden, hopelijk blijft het in de hoofden van de mensen hangen. Hopelijk krijgen we mensen met het lied aan de gang om iets te doen."
Ook volgens Van Essen is het een 'fantastisch klimaatlied'. Hij denkt bovendien dat het zeker kan helpen om mensen bewuster te maken van de problematiek. "Natuurlijk is alleen een lied niet genoeg, maar het helpt wel om de urgentie nog eens te benadrukken", stelt hij. Hij denkt dat veel jongeren zich onmachtig voelen in het klimaatdebat. "Terwijl het juist over hun toekomst gaat. Zo'n klimaatlied of fietstocht is dan een mooie manier om jongeren toch een stem te geven en om mensen duidelijk te maken hoe zij over dit onderwerp denken."
Luister hier het hele klimaatlied.
De jongeren hebben ervoor gekozen een Engelstalig nummer te maken. "Persoonlijk vind ik een Engels nummer mooier en dat vond de groep ook", vertelt Juul. Er is daarnaast ook een praktische reden om het lied niet in het Nederlands te schrijven. "Mensen in Nederland spreken over het algemeen niet alleen Nederlands, dus met een Engels nummer denken we meer mensen te kunnen bereiken; in Utrecht, maar ook daarbuiten."

Kleine dingen

Aan één van de wielrenners ter plaatse was de presentatie van het klimaatlied net voorbij gegaan. "We waren nog aan het voorbereiden", verontschuldigt hij zich. "Wij fietsen mee omdat we niet willen dat Nederland overstroomt. Het is mooi om een lint aan fietsen door het hele land te krijgen; dat maakt het probleem heel zichtbaar." Volgens hem zijn jongeren steeds meer bezig met het klimaat. "Het gaat toch over hun toekomst. Ik denk dat veel mensen er wat aan proberen te doen, bijvoorbeeld door geen boterhamzakje maar een herbruikbare brooddoos te gebruiken. Het zijn de kleine dingen."
Twee andere deelnemers zijn Eva en Ludo. Zij fietsen vandaag zo'n 250 kilometer van Utrecht naar Groningen. "De tocht begon eigenlijk in Breda, dan is het 375 kilometer", legt Ludo uit. De reden om mee te doen is volgens Eva drieledig: "Een is dat je openlijk een statement maakt als bijvoorbeeld bedrijf dat je met het klimaat begaan bent. Twee is dat je zelf een toezegging kon maken over hoe je je uitstoot gaat verlagen en het laatste is dat je zo ook je familie en vrienden kan motiveren om hetzelfde te ondernemen."
Het Climate Songfest is een initiatief van Stichting Groen!, de Utrechtse Herman Brood Academie, Teachers for Climate, Jonge RES, de Natuur- en Milieufederatie Utrecht en Utrecht Natuurlijk. Samen hopen zij jongeren om een creatieve manier te betrekken bij het thema duurzaamheid.