OM halverwege tiendaags betoog over Utrechtse liquidatiereeks

© Nieuwsuur
Vianen - Het Openbaar Ministerie is halverwege het omvangrijke betoog waarin het uiteenzet wat Ridouan T. uit Vianen en zestien medeverdachten op hun kerfstok zouden hebben. Voor dit betoog, het requisitoir, zijn tien zittingsdagen uitgetrokken. Het sluitstuk ervan, de strafeisen, staat 28 juni op de agenda. Algemeen wordt aangenomen dat T. levenslang zal horen eisen. Tijdens de eerste twee weken is onder meer gesproken over zes moorden, waaronder die op Hakim Changachi en Ranko Scekic in het Utrechtse Overvecht en op Samir Erraghib in IJsselstein.
Het OM beschikt voor het bewijs over een grote hoeveelheid ontsleutelde chatberichten die door de verdachten zouden zijn gestuurd. Deze geven een ontluisterend beeld: slachtoffers worden 'honden' genoemd, die moeten gaan 'slapen' (straattaal voor vermoorden). Dat de zevenjarige dochter naast slachtoffer Erraghib zat toen hij met kogels wordt doorzeefd, was niet erg. Erger was het dat hij geen schot door het hoofd had gekregen, zou blijken uit chats die volgens het OM door Ridouan T. zijn verstuurd.
T. is de onbetwistbare leider van de bende, aldus het OM. Mao R. en Utrechter Saïd R. worden beschouwd als zijn voornaamste adjudanten. T. was volgens het Om telkens de opdrachtgever van de moorden waarvoor hij en de zijnen terechtstaan.
Wraak - bijvoorbeeld omdat het vermoeden bestaat dat iemand met de politie heeft gepraat - en genoegdoening waren de voornaamste motieven, maar volgens het OM was ook het "vóór zijn van wraakacties van de tegenpartij" reden om te moorden.

Utrechtse kroongetuige

Het requisitoir is de voorlopige climax in het proces, dat in maart 2018 begon met een eerste inleidende zitting. Toen maakte justitie bekend dat het over een kroongetuige beschikt. Spijtoptant Nabil B. uit Utrecht zou tot de veronderstelde bende van T. hebben behoord en legde een reeks verklaringen tegen zijn voormalige handlangers af, in ruil voor strafvermindering.
Nog geen week na de zitting in maart 2018 werd B.'s broer Reduan doodgeschoten. In september 2019 volgde de moord op B.’s advocaat Derk Wiersum. In juli vorig jaar werd Peter R. de Vries doodgeschoten. Hij trad op als adviseur en vertrouwensman van de kroongetuige. Deze drie moorden maken overigens geen deel uit van het Marengoproces.

Ridouan T. aan het woord

"Het vonnis heeft u al in uw binnenzak", zei T. eerder deze maand tegen de rechtbank. Hij vervolgde: "U kunt het ook meteen geven. U mag mijn vonnis naar de gevangenis sturen, dan kan ik lekker in mijn cel blijven." De rechter benadrukte dat nog helemaal niets vaststaat. "Zo werkt dat niet meneer. Ik bestrijd dat", reageerde ze op de aantijgingen. T. heeft eerder ook al eens gezegd dat hij denkt dat hij hoe dan ook tot levenslang veroordeeld gaat worden.