Minister wil meer waardering voor mbo'ers en belooft te investeren in het mbo

© ANP
Utrecht - Alle studenten moeten gelijkwaardig behandeld worden, vindt minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dat mbo-studenten bij cafés in Utrecht geweigerd worden aan de deur, noemt hij dan ook op zijn zachtst gezegd "onzin". Dijkgraaf wil meer aandacht en waardering voor deze studenten en belooft te zullen investeren in het mbo.
Dat laat de onderwijsminister weten aan RTV Utrecht. "Ik vind het bijzonder onterecht en ook onacceptabel dat mbo’ers vaak worden ondergewaardeerd en miskend. Ik vind dat er in de samenleving veel meer waardering moet komen voor het vakmanschap en de innovatiekracht van mbo’ers." De minister wil onder meer dat mbo-studenten meer betrokken worden in het studentenleven - via studentenverenigingen of sportverenigingen - en dat er meer mogelijkheden komen voor buitenlandervaringen.
In de Utrechtse gemeenteraad werd gisteren tijdens het vragenuur een melding besproken van een mbo-studente die niet welkom was bij Café de Kneus in Utrecht. De studente meldde zich bij gemeenteraadslid Hester van Assen (PvdA). Zij maakte ook melding bij Art. 1, het meldpunt voor discriminatie. De vrouw werd als enige van haar vriendengroep geweigerd bij de kroeg, omdat zij mbo-student is. Haar vrienden die op het hbo zitten, mochten wel naar binnen. "Dat was heel pijnlijk", zegt Hootsman. "Dat zijn ervaringen die je niemand gunt, dus die hebben we zeker in behandeling genomen. "

Discriminatie?

Maar wettelijk gezien mág het wel. Opleidingsniveau valt niet onder de discriminatiegronden. Een horecagelegenheid kan aangeven dat alleen hbo- en universiteitsstudenten welkom zijn. Maar minister Dijkgraaf is daar niet over te spreken. "Ik vind het onzin om in je deurbeleid (of dienstverlening) onderscheid te maken naar opleiding. We moeten alle studenten gelijkwaardig behandelen. Mbo-studenten zijn studenten die je niet anders moet behandelen dan hbo-studenten of universitaire studenten. Dat geldt voor alle jongeren boven de 18."
Hij spreekt de café-eigenaar zelfs rechtstreeks aan en wil met hem om tafel. "Als minister van álle studenten in Nederland ga ik graag het gesprek aan met de café-eigenaar bij wie mbo-studenten niet welkom zijn. En als dit probleem breder speelt, in andere steden, dan wil ik daar nadrukkelijk naar kijken."
Dijkgraaf pleit voor een herwaardering van het mbo. "Mbo’ers spelen een cruciale rol in onze economie en zijn van grote waarde in onze samenleving. We hebben grote opgaven als het gaat om klimaat, zorg, wonen of over een innovatieve economie. En voor al die uitdagingen hebben we keihard mensen nodig die ze kunnen helpen oplossen, met slimme ideeën en met vaardigheden die ook toekomstbestendig zijn."