Rechtbank: vrienden niet bestraft voor dood Jacky uit Utrecht

© Lex van Lieshout, ANP
Utrecht - De twee mannen uit Utrecht en Woerden die terecht stonden voor hun betrokkenheid bij de dood van de 22-jarige Jacky Vermeulen zijn door de rechtbank vrijgesproken van dood door schuld. De Utrechter overleed twee jaar geleden toen twee van zijn vrienden hem in bedwang hielden nadat hij door het lint was gegaan tijdens een feestje in een flat in Overvecht. Volgens de rechtbank heeft het handelen van de twee weliswaar geleid tot de dood van Jacky, maar hadden zij niet anders kunnen én hoeven handelen in dit geval.
Het feestje waarop het allemaal mis ging was in mei 2020 in een flat aan de Vulcanusdreef in Utrecht. Jacky arriveerde volgens getuigen vlak voor middernacht op het feestje, waar nog vier anderen waren. Gedurende de avond zou door meerdere mensen, ook door Jacky, lachgas en alcohol gebruikt zijn. Rond 01.00 uur stuurde een van de bezoekers een vriend van Jacky een berichtje dat hij de man moest komen ophalen omdat hij vervelend was.

Door het lint

Vlak daarna ontstond er een woordenwisseling waarbij Jacky een kopstoot zou hebben uitgedeeld. Ook zou hij op iemand zijn gaan liggen, stelt de rechtbank op basis van getuigenverklaringen. Daarna ontstond opnieuw een woordenwisseling en zou Jacky een tweede persoon bij de keel gegrepen hebben. Vervolgens kwam het tot een worsteling tussen Jacky en de twee verdachten. Die zouden hem hebben vastgepakt en zeven minuten op het bed, liggend op zijn buik, in bedwang gehouden hebben.
Een van de andere aanwezigen zou ondertussen de politie gebeld hebben met de mededeling dat een maatje van hem door het lint ging en dat zijn vrienden bovenop hem waren gaan liggen om hem onder controle te houden. Toen de agenten in de flat kwamen, bleek Jacky niet meer te ademen en werd hij gereanimeerd. In het ziekenhuis werd vastgesteld dat hij was komen te overlijden.

'Proportioneel'

Het Openbaar Ministerie vroeg eerder al om vrijspraak voor de twee mannen. Zij hadden volgens de officier van justitie geen schuld aan de dood van Jacky en zij zouden 'proportioneel' gehandeld hebben. De rechter komt tot dezelfde conclusie en oordeelt dat het slachtoffer is aangesproken op zijn agressieve gedrag én gewaarschuwd. Toen de vrienden hem in afwachting van de politie in bedwang hielden, zou Jacky agressief zijn gebleven. "Gelet op het onverklaarbare agressieve gedrag van Jacky, acht de rechtbank het niet onbegrijpelijk dat zij Jacky vasthielden totdat de politie zou komen."
Dat het OM eerder al vroeg om vrijspraak, leidde tot hoog oplopende emoties in de rechtszaal. De rechtbank gaat daar in het vonnis nog op in en zegt te begrijpen dat het voor nabestaanden een moeilijk te accepteren beslissing is. "De pijn van het verlies van hun zoon en broer en de wijze waarop een einde is gekomen aan het leven van Jacky is verschrikkelijk en tragisch." De rechtbank benadrukt dat hoe ernstig de gevolgen ook zijn, de rechters moeten beoordelen of verdachten iets te verwijten valt. In dit geval is het oordeel van niet, en daarom volgt er dus geen straf.
De advocaat van de nabestaanden van Jacky lieten eerder weten zich niet te kunnen vinden in de lezing van justitie. Volgens de familie was er wel degelijk genoeg reden was om de mannen te veroordelen. Zij vinden dat de twee hem helemaal niet rustig onder controle hielden en stellen dat er letsel aan zijn hals en andere verwondingen waren die wijzen op geweld.