Huiskat een invasieve exoot? 'Behandel 'm meer zoals een hond'

© Yvon Boot
Utrecht - Dat de huiskat een wandelende sluipmoordenaar kan zijn voor vogels, muizen en andere levende wezens in de natuur, dat wisten we al. Maar milieujurist Wilfred Reinhold gaat nog een stap verder. Hij meent dat de huiskat een invasieve exoot is, die volgens Europese regels niet eens vrij buiten mag rondlopen.

Schade door de huiskat

Invasieve exoten zijn planten en dieren die van ver komen en inheemse natuur verdrijven. En de kat past volgens Reinhold in dat rijtje. "De kat is lang geleden door de mens gekruist, gefokt. Het is dus echt een menselijk product. Hij hoort eigenlijk niet in de natuur", zegt hij op Radio M Utrecht.
Reinhold is initiatiefnemer van de Week van de Invasieve Exoot. Vandaag wordt er tijdens een online symposium gepraat over de huiskat. "Ik ben geen kattenhater ofzo", benadrukt hij. "Maar katten richten veel schade aan aan de natuur."
Vogels, muizen, zelfs reptielen en amfibieën kunnen allemaal slachtoffer worden van de huiskat. "Ze eten lang niet alles op, maar ze hebben een enorm jachtinstinct. In Nederland zijn er wel 3,6 miljoen tot 4,7 miljoen katten."

Zwerfkatten

De omgang met huis- en wilde katten is al langer onderwerp van discussie. In de provincie Utrecht werden jarenlang zwerfkatten afgeschoten om de populatie in toom te houden. Recent besloot de provincie te stoppen met het doden van circa vierhonderd zwerfkatten per jaar. In plaats daarvan moeten ze worden gevangen, gesteriliseerd en soms herplaatst.
Maar Reinhold gaat dus een stap verder. Hij wil dat ook de ongeveer vier miljoen Nederlandse huiskatten niet vrij buiten rondlopen "Van mij hoeft ie niet binnen te blijven. Maar buiten in een omheinde tuin of binnen. Dat zou de ideale situatie zijn."

Meer aandacht voor de huiskat

Nog een optie is om de kat aan te lijnen, volgens Reinhold. " We moeten met de huiskatten naar een situatie toe wat wij met honden ook al gewend zijn. We zijn gewend om de honden aan de lijn te houden en toezicht te houden. De cultuur moet veranderen, daar moeten mensen aan werken."
Of Reinhold dat één, twee, drie ziet veranderen? Hij probeert 'de geesten rijp te maken'. "Elke verandering is vervelend. Veel mensen gaan nu de deur uit en die kat sjouwt de hele dag buiten rond. Je moet meer aandacht voor de kat hebben dan in de huidige situatie."

Wat zeggen de regels over de huiskat?

Volgens de Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn moeten EU-lidstaten bepaalde handelingen die schadelijk zijn voor vogels (en andere aangewezen dier- en plantensoorten) verbieden. Als voorbeeld noemt de vogelbescherming het doden, jagen en verstoren van vogels. Volgens twee wetenschappers van Tilburg Universiteit, zijn de richtlijnen van toepassing op de kat.