Utrecht kan subsidie voor controversiële paardenrace op de Maliebaan niet weigeren

© Google Streetview
Utrecht - Wethouder Linda Voortman kan een subsidieverzoek voor een paardenrace in het centrum van de stad niet weigeren, hoe graag ze ook zou willen. Dat zei ze na vragen van de Partij voor de Dieren.
De Diergeneeskundige Studentenkring (DSK) wil in september een dergelijke race houden op de Utrechtse Maliebaan. In eerste instantie heeft Utrecht een verzoek om subsidie geweigerd, maar als de DSK daar beroep tegen aantekent is de kans groot dat ze dat winnen. De DSK kan dan maximaal twintigduizend euro incasseren.
Maarten van Heuven van de Partij voor de Dieren verzet zich al heel lang tegen het evenement dat eens in de vijf jaar wordt georganiseerd. Hij noemt het ‘dieronvriendelijk’. Eerder werd al duidelijk dat een vergunningaanvraag waarschijnlijk niet geweigerd kan worden. Daarom vroeg de Partij voor de Dieren de wethouder om de subsidieverordening aan te passen, zodat evenementen met dieren nooit meer in aanmerking komen voor subsidie. Wethouder Voortman gaf aan dat dat niet kan, vanwege landelijke wetgeving.

Niet verboden

Maar Voortman zag wel een achterdeurtje in de regelgeving om hetzelfde doel te bereiken. “We kunnen in nadere regels aangeven dat evenementen met dieren niet voor subsidie in aanmerking mogen komen. Daarvoor moeten we dan per subsidieregeling besluiten of alle activiteiten met dieren worden uitgesloten of niet.” Ze benadrukt dat daarmee deze evenementen niet verboden worden, maar dat de gemeente ze niet meer stimuleert met subsidie.
Dat kan ze niet meer voor 24 september regelen, als de paardenrace is. Ze zou dan de regeling met terugwerkende kracht moeten aanpassen, en dat mag niet. Wel wil ze met andere grote steden een lobby richting Den Haag inzetten om gemeentes meer bevoegdheid te geven om evenementen met dieren te verbieden.