Dijksma reageert op mishandeling RTV Utrecht-cameraman: ‘Geweld tegen journalist behandelen als geweld tegen hulpverlener’

© RTV Utrecht
Utrecht - Mensen die zich agressief opstellen tegen journalisten kunnen rekenen op een extra zware strafeis van het Openbaar Ministerie. Dat zei burgemeester Sharon Dijksma donderdagmiddag tegen de gemeenteraad. Ze wil dat geweld tegen journalisten gelijkgesteld wordt met geweld tegen hulpverleners en BOA’s.
Dijksma reageerde op vragen van de Utrechtse VVD, na de gewelddadige roof van een camera van RTV Utrecht. Een team van RTV Utrecht was eerder deze week bezig met een live-verslag van de renovatie van de Galecopperbrug in de A12. Vlak voor de uitzending beroofden twee mannen de ploeg van hun camera. Daarbij werd de cameraman geslagen.
VVD-raadslid Tess Meerding noemde die actie onacceptabel. Ze wilde van de burgemeester weten wat voor maatregelen die kan nemen om de veiligheid van journalisten te vergroten. Een groot aantal partijen in de raad maakt zich zorgen over het toenemend geweld tegen de media.
Dijksma herhaalde dat politie en OM veel aandacht geven aan dit soort geweld. “Door het OM wordt een dubbele strafeis gesteld”, zei de burgemeester. “Incidenten met journalisten worden door de politie met prioriteit opgepakt, op dezelfde manier als aangiftes van geweld tegen personen met een publieke taak.”