Bouwers moeten geluidsmeters plaatsen bij woonzorgcentrum Zuylenstede vanwege overlast

verbouwing Zuylenstede Utrecht
verbouwing Zuylenstede Utrecht © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Utrecht - De gemeente Utrecht gaat van de bouwers van woonzorgcentrum Zuylenstede eisen dat er geluidsmeters worden geplaatst. Dat zei wethouder Eelco Eerenberg (D66) donderdagmiddag in de Utrechtse gemeenteraad. De bewoners van Zuylenstede klagen over overlast.
De appartementen van woonzorgcentrum Zuylenstede in de wijk Overvecht worden gerenoveerd en beneden op de begane grond worden nieuwe woningen gerealiseerd. Op verzoek van RTV Utrecht werden er al eerder geluidsmetingen verricht. Die toonden aan dat er normen worden overschreden. Na dat bericht stelde de Utrechtse VVD, samen met zeven andere partijen vragen aan de wethouder.
Die zei dat hij slechts één klacht kent. Volgens de wethouder heeft bouwtoezicht van de gemeente in november van vorig jaar een meting gedaan. Daarbij is vastgesteld dat er geen normen zijn overschreden. Hij zegt dat hij graag met de bewoners in gesprek komt. Hij wil ze uitleggen hoe ze de afdeling bouwtoezicht van de gemeente kunnen benaderen als ze overlast ervaren. Bouwtoezicht kan dan gaan controleren of er regels worden overtreden. Eerenberg zei toe te gaan handhaven als dat zo is.
Tijdens de mondelinge beantwoording van de vragen legde hij nadruk op het woord ‘als’, waarmee hij aangaf niet overtuigd te zijn van een overtreding van de regels. “Wat we gaan doen is de bouwende partijen verzoeken om een geluidsmeter te plaatsen. Dan kunnen we zien hoe het er aan toegaat. En we kunnen op basis van die metingen beoordelen of er sprake is van een langdurige overschrijding.” Want, zo betoogde de wethouder, kortdurende piekoverschrijdingen van de normen zijn toegestaan.