Utrechtse horeca mag mbo-studenten weigeren, wethouder: 'Ik vind daar wel wat van'

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
Utrecht - De Utrechtse horeca hoeft mbo-studenten niet toe te laten in hun zaak, dat zei wethouder Dennis de Vries vanmiddag tijdens een raadsvergadering. Hij reageerde daarmee op vragen van de PvdA. Tijdens het vragenuur wilde die partij weten of de wethouder wist dat mbo’ers minder gemakkelijk worden toegelaten in Utrechtse cafés, andere uitgaansgelegenheden en sportfaciliteiten.
De wethouder herkende dat fenomeen en refereerde aan een melding van een mbo’er bij Art.1, een stichting die opkomt voor mensen die gediscrimineerd worden. “Opleidingsniveau is echter, en ik moet zeggen helaas, geen wettelijk beschermde discriminatiegrond”, zei De Vries. “En dit betekent dat horecaondernemers alleen studenten van hogeschool of universiteit mogen toelaten wanneer zij dit duidelijk in hun deurbeleid hebben vermeld.”
De wethouder is daar niet blij mee: “U begrijpt, ik vind daar wel wat van.” Hij beloofde om in gesprek te gaan met de horecagelegenheid waar recent een mbo’er werd geweigerd. Ook gaat hij in gesprek met Horeca Nederland.
Hester Assen van de PvdA wees de wethouder er op dat Utrechtse horeca niet mag discrimineren. “Op grond van wet- en regelgeving mag er geen discriminatoir deurbeleid gevoerd worden door horecaondernemers”, zei Assen in de raad. “In het Utrecht Convenant Veilig Uitgaan wordt gesteld dat weigering alleen is toegestaan als er sprake is van overlastgevend gedrag of het zich niet houden aan huis- en gedragsregels.” Toch kon de wethouder haar niet tegemoetkomen, weigeren op grond van opleidingsniveau is dus wel toegestaan en wordt niet gezien als discriminatie.
De wethouder zei dat er op het vlak van gelijkwaardigheid wel belangrijke stappen worden gezet. Zo mogen er binnenkort honderd mbo’ers gaan sporten om het universitaire sportcomplex Olympos op De Uithof. En aan de komende UIT-week, de introductie van nieuwe studenten in de stad, mogen tweehonderd mbo’ers meedoen, aldus de wethouder.