Ook kinderopvang Ludens kampt met enorm personeelstekort en neemt 'pijnlijke maatregel'

© RTV Utrecht / Michiel van Ooijen
Utrecht - De Utrechtse kinderopvang Ludens kampt met zulke grote personeelstekorten dat de opvang komende zomer wordt afgeschaald. In een brief aan de ouders wiens kinderen bij de Aspelin-locatie zitten, in de wijk Lombok, staat dat in de maanden juli en augustus een zogenoemde 'sluitingscarrousel' wordt ingevoerd.
"Dat betekent dat wij volgens een rooster groepen sluiten", staat in de brief. "Op deze manier weet je vooraf waar je als ouders aan toe bent en ben je in de gelegenheid om alternatieve opvang te regelen."
Ludens is bepaald niet de enige opvang die met grote personeelsproblemen kampt. In heel Nederland zijn te weinig medewerkers. Gisteren werd bekend dat kinderopvangorganisatie Ska in Amersfoort 5 procent van de contracten (circa 200 kinderen) moet verscheuren.
In de brief die Ludens stuurde aan ouders, staat dat de sluitingscarrousel een 'pijnlijke maatregel' is. "Voor ons en vooral voor jullie." Maar het is volgens Ludens ook een noodzakelijke maatregel om toestanden zoals in Amersfoort, waar contracten worden verscheurd, te voorkomen.
Moeder Annet Schut zit met de handen in het haar. Haar dochter zit bij de Aspelin-opvang van Ludens "Wij hebben drie dagen opvang, maar nu moeten we mogelijk voor sommige dagen iets anders regelen. Maar waar dan? Alles zit al vol."
Annet overweegt nu de handen ineen te slaan met buurvrouwen die in dezelfde situatie zitten. Ze baalt flink. "Je rekent erop dat die opvang geregeld is. Het is niet je puppy hè. Het is gewoon je kind. Je wil wel zeker weten dat dat goed is."