Twee jaar corona: hoe verging het kwetsbare Utrechters tijdens de crisis?

© RTV Utrecht
Utrecht - Gelukkig is corona voorbij! Een zin die de afgelopen maanden door velen is uitgesproken. Maar is dat wel zo? Los van de stijgende besmettingscijfers, is corona voor sommigen ook op andere vlakken nog verre van over. De pandemie heeft de afgelopen twee jaar op veel mensen een zware wissel getrokken.
Voor RTV Utrecht volgden Maarten Dallinga en Hugo Verkley gedurende de crisis vijf Utrechters. Hoe verging het hen, en hun bedrijf? En hoe ging het emotioneel met ze?Vanaf 27 juni hoor je in de podcast Broos hun verhaal.
Zoals het verhaal Jacqueline Bijleveld, mede-eigenaar van een herenkledingzaak in Baarn. Zij heeft voor de pandemie al schulden en is als ondernemer persoonlijk aansprakelijk. Wordt de coronacrisis de nekslag voor haar winkel? En hoe zal het haar privé vergaan?
Ook volgt Broos het Utrechtse ondernemersstel Donna de Jong en Paul Wilke. De zestigers willen nog een paar jaar flink sparen en dan met pensioen. Maar door de coronacrisis raakt hun agenda in rap tempo leeg. Niet alleen de financiële, maar ook de emotionele impact is groot. “Alsof ik in één keer roetsjte naar het einde van mijn leven”, zegt Wilke. “Ik had de angst om een zelf entertainende bejaarde te worden.”
Wiljan de Jong, eigenaar van een bruine kroeg in de Utrechtse binnenstad, moet meermaals zijn café sluiten en raakt steeds meer teleurgesteld in het overheidsbeleid. “Ik hoor het kabinet nog zeggen: ondernemers, we laten u niet in de steek. Nou... Ik denk dat weinig mensen door hebben dat ik hier nog lang niet mee klaar ben.” Broos portretteert ook de Utrechtse dj Leroy Rey, die door de crisis niet alleen opdrachten verliest, maar in dezelfde periode ook zijn moeder. Daarnaast loopt zijn relatie op de klippen en moet hij noodgedwongen verhuizen naar een tochtige antikraakwoning. “Gewoon alles tegelijk, een giftige cocktail”, zegt Rey.
Wil je reageren op de afleveringen? Mail naar broos@rtvutrecht.nl
Broos kwam tot stand met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.
Luister naar Broos op:
Spotify
Apple
Google