Bakstenen gemaakt van Domtoren: Utrechtse nieuwbouwwijk Merwede krijgt er 250.000

Mark van Doorn, Martijn Bakker en Erik Koremans, met op de voorgrond de Domstenen.
Mark van Doorn, Martijn Bakker en Erik Koremans, met op de voorgrond de Domstenen. © Janssen de Jong Projectontwikkeling
Utrecht - In de nieuwe Utrechtse wijk Merwede zullen 250.000 Domstenen worden gebruikt. In totaal maken de bedrijven Brokkenmakers en New Horizon een miljoen circulaire bakstenen uit puin en gruis van de Domtoren, die op dit moment wordt gerestaureerd. Het idee is om hiermee sloopafval en verspilling van bruikbare bouwmaterialen tegen te gaan. Ook in andere bouwprojecten zullen Domstenen worden gebruikt.
Janssen de Jong Projectontwikkeling en Lingotto zijn verantwoordelijk voor de nieuwe wijk tussen het Merwedekanaal en Park Transwijk in Utrecht. “Het toepassen van de circulaire Domsteen tilt dit duurzame project naar een nog hoger niveau", zegt Martijn Bakker, partner bij Lingotto.
Mark van Doorn, algemeen directeur Janssen de Jong Projectontwikkeling: “Wij zijn voorstander van het zoveel mogelijk hergebruiken van materialen en dragen dus graag ons (Dom)steentje bij aan het gebruik van het restmateriaal van een historisch monument in ons duurzame nieuwbouwproject Merwede. Hiermee wordt de wijk nog meer ‘voor en door Utrecht’!”
Ook Erik Koremans, directeur van New Horizon, is blij met de gesloten overeenkomst. "Circulair bouwen heeft behoefte aan mooie verhalen. De Dom landt hiermee op een helemaal mooie manier in een duurzame nieuwbouwwijk in Utrecht.
Puin van de Domtoren.
Puin van de Domtoren. © Brokkenmákers/New Horizon