Oppassen tijdens tropische dagen: 'Binnen tien minuten kan je verbranden'

© Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Het wordt vrijdag en zaterdag zo'n 30 graden in de provincie Utrecht, maar de tropische warmte is van korte duur. In de loop van het weekend volgen buien en moeten we ons opmaken voor een koele periode. Tijdens de warme dagen wordt het belangrijk om goed te smeren, zei weervrouw Margot Ribberink vanmorgen op Radio M Utrecht. "Het wordt zonkracht 8 en dat is heel hoog voor Nederland. Het betekent dat je binnen tien minuten kan verbranden."
De tweede helft van juni begint vandaag zonnig en het wordt ongeveer 24 graden. Morgen schiet de temperatuur omhoog en wordt het door een zuidelijke wind tropisch warm met maxima tot 30 graden in onze regio. In het zuidoosten van het land kan het zaterdag zelfs 35 graden worden. Wel neemt de bewolking toe en zullen regen- en onweersbuien een einde maken aan de warmte. Hoe snel dit gebeurt is nog onzeker.
Na het weekend blijft het koel. Ondanks de lagere temperatuur is het volgende week wel warm genoeg om lekker buiten te zijn, zegt meteoroloog Matthijs van der Linden van Weeronline. "Zeker als de zon een tijdje schijnt kan je zonder jas naar buiten, maar om echt te gaan te gaan zonnen of tot in de late avond buiten te zitten is het waarschijnlijk wat te fris."
Een ietwat koele start dus van de astronomische zomer die dinsdag begint. De laatste tien dagen van een gemiddelde junimaand ligt de middagtemperatuur tussen 19 en 23 graden. Nu lijken we daar regelmatig een graadje onder te blijven. Eind juni en begin juli stijgt de kans op warmer weer met zomerse waarden.