Zes jaar cel voor man uit De Meern die kennis in de hals schoot in woonwijk in Leidsche Rijn

© Koen Laureij
Utrecht - De 34-jarige Appie B. uit De Meern is tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het van dichtbij neerschieten van een kennis uit Den Haag, vorig jaar in Leidsche Rijn. Volgens de rechtbank in Utrecht is bewezen dat B. schuldig is aan poging tot doodslag. Hij heeft tijdens een ruzie een vuurwapen getrokken en de kennis van dichtbij neergeschoten, waarbij de kogel door de hals van het slachtoffer is gegaan. Het was een wonder dat het slachtoffer het overleefde. Appie B. moet de man een schadevergoeding betalen.
Aanleiding voor het schietincident was volgens het Openbaar Ministerie een oude schuld van 2700 euro. B. zou dat bedrag van de Hagenaar hebben geleend en die wilde het geld terug hebben. Ze spraken op 13 september om 23.00 uur af op de Jazzsingel, waar de Hagenaar samen met zijn neef stond te wachten. De verdachte reed er naartoe in zijn eigen auto, die door iemand anders werd bestuurd.

Kaakbreuk

Toen B. uitstapte ontstond een woordenwisseling. De Hagenaar sloeg de Utrechter een gebroken kaak. Die zou een revolver uit zijn broeksband hebben getrokken en hebben geschoten. Hij sprong vervolgens in de auto en ging er met hoge snelheid vandoor. Hij werd pas een week later aangehouden, toen hij zich voor de kaakbreuk in het ziekenhuis liet behandelen.
De man uit De Meern heeft steeds ontkend dat hij op het slachtoffer heeft geschoten. Volgens de rechtbank is de enige die dat zou kunnen ondersteunen, de bestuurder van de auto waar B. in zat. Maar hij heeft niet willen verklaren wie deze bestuurder is geweest. Daarnaast bevat het strafdossier ook geen aanknopingspunten voor het alternatieve scenario van de verdachte.

Schadevergoeding

Volgens de rechters had de kogel ook het hoofd of andere vitale lichaamsdelen van het slachtoffer kunnen raken, wat hem het leven had kunnen kosten. De man uit Den Haag eiste ruim 30.000 euro schadevergoeding, maar dat vindt de rechtbank voor het grootste deel onvoldoende onderbouwd. De verdachte moet het slachtoffer in plaats daarvan 5500 euro betalen. Voor het resterende bedrag kan de man een procedure aanspannen bij de burgerrechter.
Bij het vonnis hield de rechtbank er rekening mee dat het schietincident in de woonwijk het gevoel van veiligheid in de samenleving heeft aangetast. Er waren nog mensen in de nabije omgeving op straat en zij hebben de knal van het schieten gehoord. Van wapenbezit werd B. vrijgesproken, omdat de revolver waarmee werd geschoten niet is gevonden. Bij B. thuis zijn wel twee patronen gevonden. Dat werd meegewogen in het vonnis, evenals het beledigen van een agent.
De opgelegde gevangenisstraf is een jaar korter dan de eis van de officier van justitie. Als het OM of de verdachte zich niet bij het vonnis willen neerleggen, moeten ze binnen twee weken hoger beroep aantekenen.