TeamAlert: kwart jongeren reed wel eens auto zonder rijbewijs

© RTV Utrecht
Utrecht - Bijna een kwart van de jongeren tussen de 14 en 24 heeft wel eens zonder rijbewijs achter het stuur gezeten. Bij het rijden op een scooter is dit percentage nog hoger: 32 procent. Dat blijkt uit onderzoek van jongerenorganisatie TeamAlert uit Utrecht.
Ondanks dat een deel van de jongeren dus wel eens de weg op gaat zonder rijbewijs, vindt een ruime meerderheid dit gevaarlijk. Van de 764 ondervraagden vindt 86 procent het gevaarlijk om zonder geldige papieren auto te rijden. Onder jongeren die dit daadwerkelijk hebben gedaan, ligt dit percentage een stuk lager: 48 procent.
Een minder grote meerderheid vindt het een probleem om zonder rijbewijs de scooter te nemen. 68 procent van de jongeren noemt dit gevaarlijk. Van de groep die zonder rijbewijs scooter heeft gereden, is het percentage vergelijkbaar met dat van autorijden. 47 procent vindt dit een risico.
TeamAlert zet zich in om het aantal jongeren dat betrokken raakt bij verkeersongevallen te verminderen. Uit eerder onderzoek van deze organisatie bleek al dat jongeren voornamelijk zonder rijbewijs rijden om zo hun rijvaardigheid op peil te houden.