'Vergeten' basis- en kaderleerlingen horen examenuitslag: 'Het vmbo verdient een beter imago'

Utrecht - Hartstikke zenuwachtig was ze. Mentor Cristel van de Hoef van VOLT! in Vleuten moest vandaag de eindexamenuitslagen doorbellen aan leerlingen van vmbo-kader en -basis. Ze gunt ze dat diploma enorm. Niet alleen vanwege de lastige coronaperikelen die ze te verstouwen kregen, ze vindt ook dat deze groep kinderen vaak wordt onderschat. Daarnaast steekt het dat ze in media minder aandacht krijgen omdat ze de examenuitslag een week later krijgen dan bijvoorbeeld havo- en vwo-leerlingen. "Het vmbo verdient echt een beter imago."
Natuurlijk was het spannend om de uitslagen door te bellen, vertelt Van de Hoef. "Je voelt je dan bijna weer even leerling, maar voor de kinderen is het uiteraard het spannendst. Gelukkig heb ik bijna alleen maar goed nieuws kunnen overbrengen. En als ik dan dat gejuich hoor van de geslaagden en sommigen zelfs hoor huilen van blijdschap, dan krijg ik zelf ook tranen in mijn ogen."
Een hoog slagingspercentage had Van de Hoef wel verwacht, want de digitale examens op school verliepen de afgelopen maanden goed. "Het is natuurlijk wel echt wat anders dan een papieren toets, maar we hebben veel geoefend."
Interview met vmbo-mentor Cristel van de Hoef
Goed nieuws voor een van de VOLT!-leerlingen.
Goed nieuws voor een van de VOLT!-leerlingen. © VOLT!
Na de examens was er al een gala voor de VOLT!-leerlingen en tijdens een diploma-uitreiking zullen de geslaagden uitgebreid in het zonnetje worden gezet. Dat kunnen ze wel gebruiken, want Van de Hoef merkt dat er niet altijd even positief wordt gedacht over het vmbo. Ook weten te weinig mensen dat de meeste kinderen gewoon vmbo-examen doen.
"Als je bijvoorbeeld een uitje regelt en vertelt dat je met een kader- of basisgroep komt, wordt daar toch anders tegenaan gekeken", merkt Van de Hoef. Sommige leerlingen zeggen zelf ook: wij zijn toch maar kader en basis, mensen verwachten dat wij het niet goed zullen doen. Ook hebben kinderen op de basisschool soms al te horen gekregen dat verdere uitleg niet nodig was omdat ze toch naar het vmbo zouden gaan."
Laat vmbo'ers zelf aan het woord en laat ze vertellen over hun drive
Mentor van VOLT! in Vleuten
Dat vakmensen in de bouw, de zorg en de kapsalons grotendeels uit het vmbo komen, wordt gewoon vergeten, ziet Van de Hoef. "Erg onterecht. Laatst toen ik een mbo informeerde over een leerling van ons heb ik over haar gezegd: als ik ooit zorg nodig heb en zij staat naast mijn bed, dan zou dat een hele geruststelling zijn."
Een positiever beeld creëren van het vmbo begint op de basisschool, maar wat vooral zou helpen, is om leerlingen zelf vaker aan het woord te laten, stelt Van de Hoef. "Bewustwordingscampagnes van de overheid werken onvoldoende. Laat de vmbo'ers zelf vertellen over hun drive. De aandacht gaat nu vaak naar de negatieve uitzonderingen, maar als je een band opbouwt met deze leerlingen merk je dat ze het gewoon heel goed willen doen. Vaak krijgen we ook van gastdocenten te horen: goh, wat een leuke groep is dit."

Damla dolblij met diploma

De 15-jarige Damla is een van de gelukkigen die haar diploma heeft behaald bij VOLT! in Vleuten. "Ik had het niet verwacht, maar ik ben heel erg blij dat het gelukt is", vertelt ze. "Ik ga er wel even een taartje op eten en straks spreek ik ook klasgenoten, want ik ga naar school om de cijferlijst op te halen." Voor Damla stopt het leren nu zeker niet. "Ik wil een juridische mbo-opleiding gaan doen en misschien ga ik daarna nog wel door naar het hbo."

Het vmbo

Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) duurt vier jaar en bereidt leerlingen in principe voor op het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Er zijn vier leerwegen: basis, kader, gemengd en theoretisch. Vanaf het derde jaar volgen leerlingen een gekozen profiel met verplichte vakken en keuzevakken. De leerwegen verschillen qua niveau van de lesstof en de verhouding tussen praktijk- en theorievakken.

Leerlingen met kader- en basisniveau doen digitaal examen in algemene vakken zoals Engels, aardrijkskunde en wiskunde. Ze begonnen al in april en hebben daarnaast praktijkvakken afgesloten met een schoolexamen. Vanwege corona was er een extra tijdvak en het maken van de normeringen kostte meer tijd. Vanmiddag was de uitslag van de eerste lichting die digitaal examen deed. Op 1 juli is de uitslag van tijdvak 2 en de uitslag van de herkansingen is een week later.