'Weinig mannen melden zich na het meemaken van seksueel geweld'

Utrecht - Eén op de vijf jongens en mannen is slachtoffer van seksueel misbruik. Maar de meesten zoeken geen professionele hulp, terwijl ze wel last hebben van de gevolgen, stelt het Centrum Seksueel Geweld. De Utrechtse organisatie is daarom een campagne begonnen om hier aandacht voor te vragen. De boodschap aan de mannen is: wij zijn er ook voor jullie. "Mannen hebben zelfs meer kans op het ontwikkelen van een posttraumatische stressstoornis dan vrouwen."
Dat weinig jongens en mannen hulp zoeken na het meemaken van een nare seksuele ervaring is volgens Janna Teeuwen van het Centrum Seksueel Geweld (CSG) een landelijke trend. "Het is voor slachtoffers sowieso moeilijk hulp te zoeken en we zien dat er bij mannelijke slachtoffers nog meer schuld- en schaamtegevoelens spelen. Enerzijds vanwege mythes die al lang bestaan en die te maken hebben met hoe wij als maatschappij de man zien. Dat mannen sterk moeten zijn, niet kwetsbaar en dat ze altijd terug zouden moeten kunnen vechten. Het zou dan ook meer hun eigen schuld zijn als het ze overkomt, dan bij vrouwen."
Verwarring over erectie
Nog een aspect waardoor mannelijke slachtoffers minder snel hulp zoeken is de verwarring die zij ervaren. Teeuwen: "Wanneer mannen seksueel geweld ervaren kunnen ze daar een erectie bij krijgen. Dat heeft niets te maken met toestemming of seksuele opwinding, maar meer met spanning in het lichaam. En het lichaam maakt geen onderscheid tussen fijne en niet fijne spanning." Die reactie kan volgens het CSG "grote vragen oproepen" en als de pleger ook een man is, dan is er vaak ook nog verwarring over de eigen seksuele identiteit. Ruim de helft van de mannen twijfelt daar volgens het centrum over na zo’n ervaring en vraagt zich af: ben ik nu homoseksueel?
Door de schaamte en de verwarring over de reacties van het eigen lichaam zouden mannen zelfs meer kans op het ontwikkelen van een posttraumatische stressstoornis dan vrouwen.
Online geweld
Bij de cijfers die nu gehanteerd worden - één op de vijf jongens en mannen zijn slachtoffer - is het online geweld volgens Teeuwen nog niet eens meegenomen. "Het gaat hier nu om verkrachting, aanranding en ongewild zoenen. Daarnaast is er in deze tijd steeds vaker online seksueel geweld, zoals gedwongen worden tot uitkleden voor de webcam en het ongewenst ontvangen van expliciet beeldmateriaal. Slachtoffers kunnen ook afgeperst worden met hun eigen naaktbeelden."
Volgens het CSG is het wel degelijk van belang dat ook deze slachtoffers de hulp krijgen die ze nodig hebben. Online seksueel misbruik kan net zo schadelijk kan zijn als offline misbruik, stelt het centrum, én ze zien steeds vaker dat online misbruik eindigt in offline misbruik. Voor hulpvragen is het centrum 24 uur per dag telefonisch bereikbaar.