GGD Utrecht wil meer duidelijkheid van ministerie: 'Wanneer moeten we opschalen?'

Wanneer moeten locaties weer grootschalig open? De GGD weet het nog niet.
Wanneer moeten locaties weer grootschalig open? De GGD weet het nog niet. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Utrecht - Het woord 'corona' leek misschien ver weg, de afgelopen weken. Maar zowel in de teststraten van de GGD als in het rioolwater zien experts hetzelfde: er zit een stijgende lijn in het aantal mensen dat besmet raakt met het virus. De GGD Utrecht ziet dat met lede ogen aan, want het ministerie van Volksgezondheid heeft nog steeds niet gezegd wat ze de komende tijd van de GGD verwacht. "Als we ineens moeten opschalen, is het heel simpel: daar hebben we nú niet genoeg mensen voor."
Corona? Dat leek ons leven deze lente (gelukkig) niet zo erg te beheersen. Weg gingen de mondkapjes, de 1,5 meter en geknuffeld mocht er wél weer. Maar het virus heeft toch een manier gevonden om overal tussendoor te sluipen. Vorige week werd al bekend dat de snelheid waarmee corona zich verspreidt, sinds eind februari niet meer zo hoog geweest is als nu.

Tóch besmet

Zelfs de zelfbenoemde 'laatste der Mohikanen' – de mensen die bijna 2,5 jaar lang geen corona kregen - ontkomen er de laatste tijd vaak niet aan om toch besmet te raken. En dat kan ook aan de verschillende omikron-varianten liggen die momenteel rondgaan, legt GGD-woordvoerder Lydia van der Meer uit. Die zijn namelijk weer wat besmettelijker dan eerdere versies, maar lijken wel minder ziek te maken.
Maar Van der Meer kijkt ook vooruit. Want als de cijfers weer oplopen, hoe gaat het deze zomer dan? Ze kan er daarom kort over zijn: de GGD-regio Utrecht wil meer duidelijkheid van het ministerie. Want: als het ministerie geen opdracht geeft om bijvoorbeeld weer volop te beginnen met boosteren of 60-minners uit te nodigen voor een vaccin, hoe moet de GGD zich dan voorbereiden?
Het is de vraag wanneer ook 60-minners de uitnodiging voor een herhaalprik krijgen.
Het is de vraag wanneer ook 60-minners de uitnodiging voor een herhaalprik krijgen. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen

Opschalen

Wie wanneer wordt uitgenodigd voor een herhaalprik, bepaalt het ministerie. Ook is het beleid nog steeds dat je een zelftest mag doen en dus niet per se naar de GGD hoeft te gaan. Maar met een zomergolf in het vooruitzicht, rijst wel de vraag: kán de GGD in onze regio zomaar opschalen als dat nodig is?
We verwachten een stijging in de besmettingen, dus kunnen we maar beter aan de voorkant al zijn voorbereid
GGD-woordvoerder
"Als het aantal mensen dat zich wil laten testen of vaccineren ineens toeneemt, wordt dat ingewikkeld. Het ministerie heeft nog geen duidelijke opdracht gegeven hoe we het komende zomer moeten gaan inrichten. En: doordat we zo zijn afgeschaald, hebben veel mensen die bij ons werkten de organisatie verlaten. Dat wordt dus lastig."
Momenteel staat de GGD in de regio Utrecht in de 'basisstand'. Sommige grote vaccinatielocaties zijn afgeschaald, andere worden 'slapend' gehouden om ooit weer aan de slag te gaan. Testen in deze provincie kan bij de GGD dagelijks voor 1500 mensen, terwijl nu slechts zo'n 400 per dag langskomen. Een goed teken, zou je zeggen. Alleen ontstaat er wel een probleem als er in rap tempo opgeschaald moet worden.

'Blijft gissen'

En dat komt mede door de krapte op de arbeidsmarkt, waardoor het lastig is om mensen te vinden. "En het is extra ingewikkeld om mensen te werven, omdat we nog niet kunnen zeggen wanneer ze dan zouden beginnen. Zo lang het ministerie niet aangeeft: we gaan vanaf die datum weer herhaalprikken, blijft het voor ons gissen."
Eind juli, middenin de zomer dus, zou er vanuit het ministerie van Volksgezondheid duidelijkheid moeten komen of de GGD weer moet opschalen. Is dat niet te laat? Wel als de GGD ineens weer in grote getalen zou moeten testen of vaccineren, want de mensen zijn er nu simpelweg niet. "We weten niet hoe corona zich ontwikkelt. We kunnen wel aan verschillende scenario's denken, maar wanneer gaan die dan in? Veel 60-plussers hebben hun herhaalprik alweer gehaald, maar hoe zit het dan met de 60-minners? Wij weten daar ook nog niets vanaf."
Sommige locaties van de GGD worden niet helemaal gesloten maar slapend gehouden, om later sneller te kunnen opbouwen.
Sommige locaties van de GGD worden niet helemaal gesloten maar slapend gehouden, om later sneller te kunnen opbouwen. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Hoe sneller de GGD weet waar ze aan toe is, hoe beter. Van der Meer hoopt op vlotte duidelijkheid, zodat ze straks niet achter de feiten aan hoeven te lopen."