Tweemaal scheepsrecht: veroordeelde plofkraker eindelijk opgepakt

© ANP
Utrecht - In de Utrechtse wijk Kanaleneiland is afgelopen zaterdag een veroordeelde plofkraker opgepakt. De 34-jarige Utrechter kreeg eerder in Duitsland een gevangenisstraf van bijna 2 jaar opgelegd.
Na het vonnis kwam hij niet opdagen en werd de Nederlandse politie door de Duitse collega's gevraagd naar de man te zoeken. Volgens politiewoordvoerder Hoonhout was het een 'forse uitdaging' om hem te traceren. "De man betaalde cash, liet geen digitale sporen na en stond nergens ingeschreven. Het duurde een half jaar om hem te vinden."

Wilde achtervolging

Toen de politie, op basis van tips en beelden van openbare orde-camera's, uiteindelijk een verblijfplaats achterhaalde, werd de achtervolging ingezet. De eerste arrestatiepoging mislukte, omdat de man grote verkeersrisico's nam en de agenten daarmee afschudde.
Bij de tweede poging was het wel raak. De man werd daarbij gevolgd tot aan een verkeerslicht in de wijk Kanaleneiland, uit zijn auto gehaald en aangehouden. Hij moet zijn straf van bijna 2 jaar nog uitzitten. Dat gaat hij, in overleg met de Duitse autoriteiten, in een Nederlandse gevangenis doen.