Taakstraf voor IJsselsteinse (62) coronademonstrant na 'buitensporig geweld' tegen ME

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - Vier mannen, onder wie een 62-jarige IJsselsteiner, hebben taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen gekregen voor het mishandelen van ME-agenten tijdens een coronademonstratie in Barneveld in mei vorig jaar. Een vijfde man werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.
De opgelegde straffen zijn veel lager dan het Openbaar Ministerie eiste: die vroeg om zes tot acht maanden celstraf, waarvan twee maanden voorwaardelijk. De rechtbank meende echter dat een taakstraf met een voorwaardelijke celstraf als stok achter de deur volstond.

Grote groep betogers

De mannen hoorden tot een groep van ongeveer tachtig tot honderd betogers die op zaterdag 8 mei 2021 de confrontatie met de politie zochten, nadat burgemeester Jan Luteijn van Barneveld een onaangekondigde protestmars in de kern van Barneveld had verboden. Het grootste deel van de ongeveer duizend demonstranten vertrok nadat het verbod was afgekondigd. Een kleine honderd deelnemers gingen niet weg en zocht de confrontatie met de ME.
Ze belaagden de agenten die de demonstranten de doorgang naar het centrum van Barneveld beletten. Op beelden is te zien hoe de demonstranten het cordon doorbreken en agenten aanvielen en sloegen met stokken, stenen en stalen pijpen.

Buitensporig geweld

Zeven ME'ers dienden een schadeclaim in tegen de verdachten. Vier van hen verklaarden tijdens de rechtszitting dat ze nog nooit zoveel buitensporig geweld hadden meegemaakt en stonden op het punt hun vuurwapen te trekken. Eén agente liep PTSS op en zal volgens een collega "nooit meer de oude worden".
De verdachten verklaarden dat ze geen geweld hebben gebruikt, hooguit een agent hebben omgeduwd. Ze zeiden dat de agressie voornamelijk van de politie kwam.