Brandstofprijzen door het dak: leaserijder moet snelwegpomp mijden en bedrijven vergroenen hun wagenpark

Utrecht - De brandstofprijzen rijzen de pan uit ondanks de accijnsverlaging van 1 april. Vooral langs de snelwegen loopt de automobilist leeg. Bij de Esso langs de A12 bij Bunnik betaal je bijvoorbeeld 2,57 euro voor een liter benzine. Het is daarmee een van de duurste pompen van onze regio. Voor de meeste particulieren is tanken langs de snelweg alleen in uiterste nood nog een optie. Maar ook steeds meer bedrijven proberen de kosten te drukken: het wagenpark wordt vergroend en de leaserijders krijgen het verzoek om de snelwegpomp te mijden. Soms is het zelfs verboden.
"Natuurlijk zijn onze klanten bezig met de brandstofprijzen. Het is een enorme, onverwachte kostenverhoging", zegt Rene de Jong van autoleasemaatschappij Terberg Business Mobility in Utrecht. Hoe bedrijven omgaan met de stijgende brandstofprijzen hangt volgens hem af van de cultuur. "De meeste bedrijven ontmoedigen het tanken langs de snelweg door in gesprek te gaan met de werknemer. Ze doen een beroep op het gezond verstand en zeggen: behandel de auto of het je eigen auto is en ga niet naar de duurste pomp. Bedrijven gebruiken vervolgens onze gegevens om te zien waar er wordt getankt. Dat kan soms leiden tot een gesprek met een medewerker om te kijken hoe het beter kan. Ook kan besloten worden om met ander vervoer de kosten drukken, zoals elektrisch rijden, de fiets of een deelauto."
Tankpasblokkade voor snelweg
In het ultieme geval kan het tanken langs de snelweg worden verboden door de brandstofpas daarvoor te blokkeren, zegt De Jong van Terberg Business Mobility. "Dit gebeurt eerder bij de grotere ondernemingen. Wij kunnen dat technisch regelen en dat is ook prima, maar idealiter zijn medewerkers intrinsiek gemotiveerd om mee te denken met het bedrijfsresultaat. Dat is ook iets waarvoor wij zelf willen staan: gedragsverandering. Om dat te bereiken is het ook goed om de leaserijder inzicht te geven in de kosten per maand, dan schrikken ze vaak. Het is bekend dat tankpashouders vaak niet weten wat een liter brandstof kost, maar daar kan je je nu eigenlijk niet meer achter verschuilen, want het is overal in het nieuws."
Volgens MultiTankcard, het platform voor leaserijders, is het blokkeren van de snelwegpompen niet gangbaar en ook niet aan te raden, want de kans is groter dat je zonder brandstof komt te zitten. "Bedrijven willen hun schaarse personeel liever geen verbod opleggen. Vaak is er wel een intern verzoek om zo min mogelijk langs de snelweg te tanken. Met de rapportages die we onze klanten geven, kan dat ook simpel in de gaten worden gehouden", laat woordvoerder Pim van Houten weten.
Het percentage transacties op niet-snelwegstations is de afgelopen maanden behoorlijk stabiel. Rond de 90 procent van het totaal, laat MultiTankcard weten. Het bedrijf constateert daarnaast dat het prijsverschil tussen wel en niet aan de snelweg tanken iets kleiner wordt. "Waarschijnlijk door de toename van het aantal budgetketens langs de snelweg, zoals Tango. Daardoor is sprake van groeiende concurrentie."
Meer vraag naar elektrische leasewagens
Terberg Business Mobility ziet door de explosieve stijging van de brandstofkosten een toegenomen interesse voor elektrisch vervoer. "We krijgen meer vragen van bedrijven: hoe moet ik dit regelen, is het wel haalbaar, hoe gaat het opladen bij kantoor? "Vooral voor de busjes en bestelwagens is er steeds meer interesse, bijvoorbeeld van bouw- en installatiebedrijven en koeriers- en bezorgbedrijven. "Je ziet dat deze klanten zorgvuldig hun keuze willen maken. Daarom bieden we ook de mogelijkheid om met verschillende type elektrische busjes te experimenteren om te kijken hoe het goed ingepast kan worden in het werkproces."
De tijd dat de leaserijder zonder na te denken de dieselwagen vol gooit, omdat 'de baas toch wel betaalt', is dus verleden tijd. En rijden op brandstof is over vier jaar waarschijnlijk helemaal passé. Bouwconcern Koninklijke BAM Groep in Bunnik behoort tot het toenemend aantal bedrijven dat al afscheid aan het nemen is van de ouderwetse 'leasebak' op diesel of benzine. Sinds dit jaar kunnen leaserijders bij BAM alleen nog kiezen uit elektrische auto's.
Het bedrijf beschikt met ruim 3.600 auto's over een van de grootste leasewagenparken van Nederland. In januari reden bij BAM 400 elektrische en 40 plug-in hybride leaseauto’s en dit aantal groeit gestaag. Over een paar jaar zal het volledige leasewagenpark elektrisch zijn. "BAM wil de eigen CO2-voetafdruk aanzienlijk verlagen", verklaart een woordvoerder. Als het gehele leasewagenpark elektrisch is, bespaart het bedrijf naar eigen zeggen jaarlijks de CO2-uitstoot van zo’n 600 huishoudens.
Snellaadstations dienen zoveel mogelijk te worden vermeden
BAM-medewerkers met een tankpas kunnen uitsluitend bij Shell terecht. De pas is niet geblokkeerd voor tanken langs de snelweg. Het personeel met een elektrische leaseauto wordt gevraagd kostenbewust te laden, want ook dit is duur. "Thuis laden geniet de voorkeur, gevolgd door laden op een BAM-locatie en daarna openbaar laden. Snellaadstations dienen zoveel mogelijk te worden vermeden", aldus een woordvoerder van het bouwconcern. BAM benadrukt daarnaast dat het medewerkers stimuleert om zoveel mogelijk gebruik te maken van openbaar vervoer. "De locatie van het hoofdkantoor, pal naast station Bunnik, past in dit beleid. Daarnaast heeft BAM fietsregelingen voor medewerkers."
Het kabinet verlaagde vanaf april de accijns op benzine met 17 cent en op diesel met 11 cent. Ook de BTW werd verlaagd. Het leidde tot een tijdelijke daling van de prijzen, maar het blijkt dus niet genoeg. BOVAG in Bunnik was er al bang voor. "We zien nu weer het chagrijn aan de pomp", zegt woordvoerder Paul de Waal. De autobrancheorganisatie pleit voor rigoureuze lastenverlichting voor ondernemers en gelijke prijzen in Europa. BOVAG lobbyt al jaren om dit breed te regelen. "De verschillen per land zijn nu te groot en meer Nederlanders gaan daarom de grens over om bijvoorbeeld te tanken in Duitsland."
Einde stijgende brandstofprijzen nog niet in zicht
De Nederlandse Organisatie Voor de Energiebranche (NOVE) houdt de situatie nauwlettend in de gaten, maar heeft geen vrolijke boodschap. "We verwachten dat de brandstofprijzen dit jaar nog wel door zullen stijgen", zegt directeur Erik de Vries. De markt wordt volgens hem krapper en krapper. De groothandelsprijzen blijven stijgen en er wordt minder olie gekocht uit Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Verder heeft Europa besloten dat lidstaten vanaf eind dit jaar geen Russische olie meer importeren die over zee wordt aangeleverd.
De vraag naar brandstof terugdringen, ziet de NOVE-directeur op dit moment als de belangrijkste oplossing. "Bijvoorbeeld met een autoloze zondag of een autoloos weekend. Ook thuiswerken of de elektrische fiets kan helpen. Op Europees niveau zou geïnvesteerd moeten worden in andere middelen dan olie, zoals waterstof, biodiesel en bio-ethanol." NOVE begrijpt de zorgen van bedrijven met veel leaserijders of bijvoorbeeld taxibedrijven en rijscholen. "Bij een werknemer die 35.000 kilometer per jaar rijdt, gaat het toch zwaar op begroting drukken, maar systeemveranderingen zijn niet vandaag of morgen geregeld. Voordat mensen met het openbaar vervoer gaan of de fiets nemen, gaan ze toch eerst kijken of ze ergens goedkoper aan brandstof kunnen komen."
Brandstofprijzen door het dak: leaserijder moet snelwegpomp mijden en bedrijven vergroenen hun wagenpark