Meting toont aan: bewoners van woonzorgcentrum Zuylenstede in Overvecht klagen terecht over geluidsoverlast

Erik Roelofsen meet geluidsoverlast bij Zuylenstede.
Erik Roelofsen meet geluidsoverlast bij Zuylenstede. © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Utrecht - De geluidsnormen worden overschreden bij de verbouwing en renovatie van woonzorgcentrum Zuylenstede in de Utrechtse wijk Overvecht. Dat blijkt na een meting van deskundige Erik Roelofsen van de Nederlandse Stichting Geluidshinder. Hij deed dit op verzoek van RTV Utrecht omdat veel bewoners al langer erg veel overlast ervaren.
Als we contact opnemen met Roelofsen is hij bereid om met ons naar de flat te gaan. Wanneer we daar aankomen is het rustig. Bewoners geven aan dat er vandaag slechts af en toe wordt geboord en getimmerd. Toch gaan we even langs bij Theo Kieft en zijn vrouw om te kijken hoe het met ze is. Theo komt meteen naar buiten lopen en laat zijn eigen metingen zien op zijn telefoon. Metingen van boven de 80 decibel laat hij zien.
Roelofsen pakt zijn eigen apparatuur en gaat in de gang een eerste meting doen. We horen de bouwlift die aan de zijkant van de flat hangt. 52 decibel, meet Roelofsen. "Dat valt wel mee, maar als je dat de hele dag hoort, word je daar niet vrolijk van."
Geluidsmeting tijdens renovatie woonzorgcentrum Zuylenstede in Utrecht
Als mensen langdurig aan geluid worden blootgesteld, zoals bij een renovatie die bijna twee jaar duurt, dan kunnen de gevolgen voor de gezondheid groot zijn, blijkt uit onderzoek. Roelofsen: "Je krijgt in eerste instantie hinder en van hinder krijg je stress. Dan ga je je overal over opwinden en als je je overal over opwindt dan kun je door de stress hart- en vaatziekten krijgen."

Handhaving is nodig

Het duurt niet lang als dan toch het boren begint en dan schiet de meter uit naar boven de 60 decibel. Als Roelofsen in de woning van bewoner Kieft meet geeft de meter 64 decibel aan. Op die uitslag moet een correctie worden toegepast, omdat het een kortdurende meting is geweest, maar dan nog is de uitslag volgens de geluidsdeskundige wettelijk te hoog. "Dan kom je uit op ongeveer 60 decibel en als dat dan de hele dag zou plaatsvinden dan mag dat maar een paar dagen duren in die verbouwingsperiode." Roelofsen denkt dat de bewoners zeker bij de gemeente om handhaving mogen vragen, want wat hij op deze rustige dag meet is al te hard.
De bewoners hebben al langere tijd schoon genoeg van het lawaai en daarom is één van hen naar een advocaat gestapt. Ze wil graag anoniem blijven, maar brengt ons wel in contact met hem. "Ik durf dit wel mensonterend te noemen", zegt Bas van Dis, advocaat in Utrecht. "Ik zit met mijn cliënt te praten in haar flat en je moet echt even pauzeren op het moment dat de beukhamer langskomt."

Eigenaar Estea wil geen overleg

Van Dis wil graag in overleg met de eigenaar en opdrachtgever van de renovatie van de ouderenflat, maar dat is nog niet gelukt. "Ik heb ze vanmorgen weer even gesproken en gezegd: het feit dat ik in overleg probeer te komen is ten dele ook in jullie eigen belang, want als jullie niet reageren dan is er geen andere keus dan dat we naar de rechter te stappen."
De voorbereidingen voor het aanvragen van een kort geding bij de bestuursrechter is intussen in volle gang. Van Dis: "Dit is zo ingrijpend en spoedeisend dat ik wel om een kort geding moet vragen. Als je hier een normale procedure over zou moeten beginnen dan zijn we anderhalf jaar bezig."
Ook RTV Utrecht heeft eigenaar Estea vandaag om een reactie gevraagd, maar we komen niet verder dan een vriendelijke receptionist. Hij vraagt ons een mail te sturen en hij zal het ook zelf nog even onder de aandacht brengen. We zijn nog in afwachting van een reactie.