Klimaatbestendig tuinieren, zo doe je dat

Hortulanus Gerard van Buiten
Hortulanus Gerard van Buiten © Anne-Marie Verhagen / RTV Utrecht
Utrecht - Buurvrouwen Corrie en Marion hebben anderhalf uur gereden om vandaag in de Botanische Tuinen in Utrecht te zijn. "Leuk om hier weer inspiratie op te doen en ook planten te herkennen. Zo van: oh die heb ik en die ook." Het gaat dit weekend over klimaatbestendig tuinieren. "Water vangen wij al jaren op in een regenton en in een badkuip."
Ze wonen in 'het neusje van Nederland', aan de Duitse grens. Corrie en Marion noemen zichzelf amateur-liefhebbers van tuinieren. De hobby gaat met vallen en opstaan. "Ik heb het allang opgegeven om alles naar eigen hand te zetten. Als een plant niet wil groeien, dan gaat ie er gewoon uit", zegt Marion.
Dat is misschien wel de essentie van tuinieren. "Van de natuur win je het niet, maar je kunt haar wel een handje helpen", vertelt Gerard van Buiten. De opzichter van de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht weet alles van de bloemen en planten die er staan. Vandaag geeft hij lezingen aan de bezoekers over hoe je een tuin klimaatbestendig kunt inrichten. "Vroeger probeerde je zo snel mogelijk van het teveel aan water af te komen maar nu moet je juist bedenken hoe hou ik het vast. Straks komt er weer een droge periode en dan moet je het water dicht bij huis houden."

De tuin van Gerard

Zachtere winters, hetere zomers. Wie van tuinieren houdt merkt het aan de planten in de tuin. Het voorjaar was droog en afgelopen weken vielen er zware buien. Wat maandenlang tekort kwam, viel ineens in een paar dagen tijd. "In je tuin kun je daar op anticiperen", zegt Gerard. Zijn eigen tuin heeft hij tijdens de eerste lockdown helemaal omgegooid. " Alle tegels zijn eruit, die heb ik stukgeslagen en er een rotstuintje van gebouwd. Mijn straat en paadjes zijn grind dus al het regenwater zakt rustig in de bodem weg. Ik heb mijn regenpijp afgekoppeld, die loopt nu via een dakje van het kippenhok. Al met al komt het water netjes mijn tuin in. Door die rare zware buien van de afgelopen jaren ben ik daarmee aan de gang gegaan."
Corrie en Marion vangen het water altijd op in een regenton en in de badkuip. "Wij hebben niet zo'n last van een teveel aan water, want we zitten op droge grond." De buurvrouwen houden van een beetje experimenteren, maar proberen de natuur niet tot in den treure naar hun hand te zetten. "Ik hou juist van veel weidebloemen en planten. Wij maaien onze berm expres niet. Dat vinden we juist mooi."
En wat er niet lukt, ach dat is dan maar zo. Het moet ook een beetje leuk blijven vinden Corrie en Marion, want ze hebben ook gewoon een baan en andere hobby's. "Van de natuur win je het toch niet. Als de plant het niet doet dan haal je 'm eruit en zet je 'm ergens anders," zegt Marion. "Of je geeft 'm aan de buurvrouw", grapt Corrie.
Marion en Corrie over hun tuin en Hortulanus Gerard van Buiten over klimaatbestendig tuinierenten over