Jelle is nu een jaar fietsburgemeester van Utrecht: 'Moet nog vaak uitleggen wat ik doe'
Utrecht - Nee, ook na een jaar weten nog niet alle Utrechters dat hun stad zoiets heeft als een fietsburgemeester. Misschien komt het doordat hij de eerste ooit is in Utrecht, maar vaak genoeg moet Jelle Bakker (27) nog uitleggen wat hij precies is én wat hij doet.
Desondanks kijkt hij met gepaste trots terug op het afgelopen jaar. Daarin liet hij Utrechters kennismaken met het begrip fietsburgemeester, reikte hij maandelijks de fietshelden-prijs uit en zet hij zich in voor mensen voor wie het fietsverkeer minder begaanbaar is in de stad. "Bijvoorbeeld nieuwe Nederlanders, mensen met een fysieke of mentale beperking en ouderen."
Zo ook vandaag. Met een duofiets toert Jelle langs verschillende buurt- en verzorgingshuizen om bewoners te laten kennismaken met het concept. De duofiets heeft qua functie veel weg van een tandem maar in plaats van dat je achter elkaar zit, fiets je naast elkaar. Jelle, terwijl hij voor doet hoe dat in zijn werk gaat: "Het is eigenlijk een hele grote skelter. En doordat je zo naast elkaar zit is het heel makkelijk kletsen."
Het mooie aan de duofiets, legt Jelle uit, is dat eigenlijk iedereen erop een rondje kan maken. In principe hoeft maar één iemand te fietsen, sturen en remmen en kan de ander meegenieten en naar behoefte meetrappen.
De meeste van die fietsen staan bij zorginstellingen en dagbestedingen en zijn daar te leen voor bewoners. Maar als fietsburgemeester zou Jelle juist graag zien dat er deel-duofietsen beschikbaar komen, bereikbaar voor álle Utrechters. Die zouden er niet zo zeer als skelter uitzien, legt Jelle nog uit. "Maar veel moderner en aerodynamischer".
Het idee van zo'n deel-duofiets is niet nieuw. Op 35 plekken in Nederland, onder meer in steden als Leiden, Rotterdam en Amsterdam is via één van de projecten van Fietsmaatjes.nl al zo'n duofiets te reserveren. Maar in Utrecht ontbreekt zoiets nog. "Dat is natuurlijk raar. We noemen onszelf 'Wereldfietsstad', maar dan moet je ook wat doen voor mensen die niet een normale fiets kunnen gebruiken."
Op dit moment probeert Jelle de gemeente Utrecht te overtuigen van het belang van en het draagvlak voor het voertuig. Hij hoopt dat dat leidt tot voldoende enthousiasme bij de betreffende ambtenaren, zodat er ook een budget voor wordt vrijgemaakt. Want zo'n fiets, vooral de elektrisch aangedreven variant, is niet goedkoop. 14.000 euro per stuk kosten ze en het liefst ziet Jelle er in ieder geval in elke wijk van de stad eentje verschijnen.
Kandidaten voor het fietsburgemeesterschap mogen zich melden
Jelle is nu op de helft van zijn fietsburgemeesterschap. Het komende jaar wil hij gebruiken om die duo-fietsen er ook écht te krijgen. In ieder geval vier stuks, zegt hij. En samen met andere fietsburgemeesters vraagt hij aandacht voor een gevreesde "verloren fietsgeneratie": kinderen die steeds minder fietsen. Vorige week hebben ze gezamenlijk een manifest aangeboden aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om meer jonge Nederlanders weer op de tweewieler te krijgen.

En dan staat deze zomer ook nog eens de Vuelta op het programma. De kers op de taart voor een fietsburgemeester? "Dat is super gaaf dat ik dat zo mag meemaken", stemt Jelle lachend in. Maar wat zijn rol precies wordt in de aanloop naar en tijdens de wielerronde, weet hij nog niet. "Het biedt sowieso veel kansen om fietsen onder de aandacht brengen." Als burgemeester wil je natuurlijk ook wat nalaten dus zijn focus ligt op de langere termijn. "Ik wil kijken naar: wat blijft er over voor de normale Utrechter als de Vuelta weer voorbij is."
Trouwens ook nog op het to-do-lijstje voor komend jaar: een nieuwe fietsburgemeester zoeken. Eentje die per juni 2023 aan de slag wil gaan. En het liefst óók nog een junior-collega die speciale aandacht heeft voor kinderen. Enthousiastelingen – voor beide posten – mogen zich bij hem melden, zegt Jelle.
Het fietsburgemeesterschap doet de Utrechter naast zijn fulltimebaan bij Sport Utrecht. Ook daar is hij overigens bezig met fietsstimulering. Maar genoeg van fietsen? Dat nog lang niet. "Ik pak altijd liever de fiets dan de auto."