Wethouder Lot van Hooijdonk stuurde zakelijke mails met privéadres, gemeenteraad wil opheldering

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk heeft haar privémail gebruikt voor zakelijke doeleinden. Enkele partijen in de gemeenteraad, waaronder haar eigen partij GroenLinks, zijn bezorgd en vragen opheldering aan het gemeentebestuur.
Van Hooijdonk (sinds 2014 wethouder) zou haar privémail hebben gebruikt omdat haar tablet stuk was. Dat blijkt uit onderzoek naar de integriteit van de nieuwe wethouders. Van Hooijdonk is opnieuw voorgedragen en daarom werd ze gescreend door een extern bureau. Daaruit blijkt dat ze net als alle andere kandidaat-wethouders kan worden aangesteld, maar dat er wel wat aandachtspunten zijn, zoals het gebruik van haar privémail.
Maar GroenLinks, VVD, Volt en PVV willen meer tekst en uitleg. Ze zijn naar eigen zeggen verrast dat de melding niet eerder is opgepakt. "Het is in het kader van informatieveiligheid en uitvoering van de Wet open overheid (WOO) van groot belang dat wethouders, en ook ambtenaren, hun zakelijke e-mail gebruiken."
Niet alleen over de mails van Van Hooijdonk zijn vragen, ook over haar lidmaatschap van Energie-U. Dat is een club van Utrechters die probeert de stad te verduurzamen op het gebied van energie. Energie-U praat ook mee over de toekomst van polder Rijnenburg. Van Hooijdonk is portefeuillehouder op dat onderwerp, dus zegde ze haar lidmaatschap op. De partijen willen nu van haar weten waarom ze eerder een andere afweging maakte over dat lidmaatschap.