Schimmelflat in Overvecht tocht nog steeds, gemeente verwacht dat renovatie snel begint

© Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De problemen met de tochtige flat op de Hanoidreef in de Utrechtse wijk Overvecht zijn nog niet verholpen. Bewoners hebben opnieuw een brandbrief gestuurd aan de gemeente waarin ze schrijven dat hun woningen nog altijd vol met schimmel zitten. De wethouder baalt en hoopt dat woningcorporatie Bo-Ex zo snel mogelijk begint aan de renovatie van het pand.
Begin 2021 trokken ruim honderd bewoners aan de bel: hun woonsituatie in de tien verdiepingen hoge flat zou 'mensonterend' zijn. De schimmel is slecht voor de gezondheid en Bo-Ex zou onvoldoende meewerken aan een oplossing.
De oplossing is renovatie van het pand. Het was de bedoeling dat dat in 2022 zou gebeuren, maar Volt-raadslid Charlotte Passier vreest dat het later wordt: "Pas eind 2023 of begin 2024." Wethouder Rachel Streefland is optimistischer: "De planning van Bo-Ex is nog steeds om eind 2022 te starten met de inrichting van de bouwplaats. Om vervolgens in januari 2023 te beginnen met de renovatie."
Verder noemt Streefland het 'onacceptabel' als de problemen blijven voortduren. "Elke bewoner in een schimmelwoning is er één te veel." De structurele aanpak van schimmelhuizen valt samen met de opdracht om alle huizen in Utrecht duurzamer te maken.
De tocht zorgt voor schimmelplekken in de Hanoidreef-flat.
De tocht zorgt voor schimmelplekken in de Hanoidreef-flat. © RTV Utrecht
Na het bericht van de bezorgde bewoners heeft Streefland direct contact opgenomen met Bo-Ex. "Ze hebben een speciale aannemer in de arm genomen die adequaat kan reageren op de vochtschimmel-gerelateerde problemen." Ook benadrukt ze dat bewoners die problemen ervaren direct contact mogen opnemen met Bo-Ex.