Opnieuw onderhoud Galecopperbrug, stalen kabels vervangen kon niet eerder

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Utrecht - Rijkswaterstaat (RWS) begint vandaag met een grote onderhoudsklus aan de Galecopperbrug, de brug van de A12 over het Amsterdam-Rijnkanaal. De stalen kabels (tuien) op de rijrichting naar Arnhem worden de komende tijd vervangen. Ook verstevigt Rijkswaterstaat de hoge torens (pylonen).
Volgens RWS naderen de tuien aan die kant van de brug het einde van hun levensduur. Die langs de rijrichting naar Den Haag kunnen nog wel even mee. De klus duurt tot begin 2024.
Allereerst worden de pyloonopleggingen (de steunpunten onder de pylonen die beweging van de hoge torens opvangen) vervangen. Ook worden de pylonen en stalen kabels (tuinen) vervangen. Als de nieuwe tuien op spanning staan, kunnen de oude tuien worden verwijderd. Hiervoor moet RWS eerst zorgen dat de oude tuien niet meer onder spanning staan. RWS denkt ruim anderhalf jaar nodig te hebben voor de hele verbouwing. Dit is inclusief het schilderen van de torens in een zeegroene kleur.
Rijkswaterstaat gaat het komende anderhalf jaar de tuien van de Galecopperbrug vervangen.
Rijkswaterstaat gaat het komende anderhalf jaar de tuien van de Galecopperbrug vervangen. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Tweede keer in korte tijd

Het is de tweede keer in korte tijd dat er onderhoud is aan de brug, want in 2019 werden de voegovergangen in de brug al aangepakt. Het huidige probleem kon niet gelijktijdig worden aangepakt, omdat de roestvorming aan de tuien toen pas is ontdekt.
"Er was toen een spoedklus nodig voor de voegovergangen", legt Mark Verberkt van RWS uit. "En wat we altijd hebben gewild is deze klus meenemen in het kader van de verbreding van de Ring Utrecht. Vanwege het stikstofprobleem is dat project nu uitgesteld."
De brug blijft tijdens de werkzaamheden grotendeels in gebruik, maar moet af en toe worden afgesloten voor het verkeer. Ook zijn de rijstroken richting Arnhem tijdens de werkzaamheden de hele tijd versmald en geldt een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur. Oprit Nieuwegein (16) richting Arnhem is de hele periode dicht.
Het onderhoud in 2019 leverde destijds veel verkeersoverlast op. Verberkt verwacht niet opnieuw zo'n scenario. "Toen moesten we echt rijstroken afsluiten. Nu blijven beide rijstroken richting Arnhem beschikbaar. Voor wegverkeer richting Den Haag verandert er niet"

Trajectcontrole tijdens werkzaamheden

Tijdens de werkzaamheden wordt met een trajectcontrolesysteem in de gaten gehouden of weggebruikers zich houden aan de verlaagde snelheid. Dat is een primeur. Volgens het Openbaar Ministerie was de wens er al langer, maar kon het praktisch niet omdat er bij eerdere werkzaamheden sprake was van variabele maximumsnelheden. Nu kan het wel omdat de Galecopperbrug precies tussen twee camera's in ligt.
Het OM wil continu handhaven op de maximumsnelheid om de wegwerkers te beschermen. De boete voor overtredingen wordt tijdens de werkzaamheden ook verhoogd van 46 naar 66 euro.
Volgens RWS rijden dagelijks 220.000 voertuigen over de Galecopperbrug. Het is daarmee na de Van Brienenoordbrug in Rotterdam de op een na drukste brug van Nederland
Werkzaamheden Galecopperbrug