Voor het eerst trajectcontrole ingezet bij wegwerkzaamheden, Utrecht heeft primeur

© ANP
Utrecht - Voor het eerst wordt een trajectcontrolesysteem aangepast naar een verlaagde snelheidslimiet tijdens wegwerkzaamheden. Het gaat om het traject over de Galecopperbrug op de A12 bij Utrecht richting Arnhem.
De aanpassing van de maximumsnelheid op de parallelbaan naar 70 kilometer per uur geldt 24 uur per dag, gaat vanaf 13 juni in en duurt tot begin 2024. "Door continu te handhaven op de maximumsnelheid kunnen de wegwerkers veiliger hun werk doen", laat het Openbaar Ministerie (OM) weten.
Dat de snelheid van trajectcontrolesystemen niet eerder werd aangepast naar een verlaagde snelheidslimiet bij werkzaamheden, heeft er volgens het Openbaar Ministerie (OM) mee te maken dat de Galecopperbrug precies tussen twee camera's in ligt. "De wens om de snelheid aan te passen was er al eerder, maar praktisch kon dat gewoon niet omdat je op één traject anders te maken hebt met variabele maximumsnelheden", aldus een woordvoerder.

Hogere boete

Het OM waarschuwt verder dat snelheidsovertredingen bij wegwerkzaamheden zwaarder worden beboet, omdat de veiligheid van wegwerkers in gevaar wordt gebracht. Zo betaalt een automobilist straks op de Galecopperbrug 66 euro boete bij een snelheidsoverschrijding van 10 kilometer per uur. Buiten de werkzaamheden om zou dat 46 euro zijn.
Weggebruikers worden met verkeersborden gewaarschuwd voor de trajectcontrole.