Plassenstampen of modderracen: het is Buitenspeeldag en regen houdt een fanatiek kind niet tegen

© Pixabay
Utrecht/provincie Utrecht - Een ouderwets spelletje buskruit, stoepranden, tikkertje of knikkeren? Vandaag is het nationale Buitenspeeldag en stichting Jantje Beton hoopt dat alle kinderen vandaag het vermaledijde televisiescherm de rug toekeren. Ook door de weersvoorspelling hoeven ze zich wat Jantje Beton-directeur Dave Ensberg-Kleijkers betreft niet te laten tegenhouden. "Bij regen kun je lekker plassenstampen of modderracen."
Vandaag is de vijftiende editie van de jaarlijkse Buitenspeeldag, die door corona twee jaar niet gehouden kon worden. Volgens Ensberg-Kleijkers is aandacht voor buitenspelen belangrijker dan ooit. "Vier jaar geleden speelde 8 procent van de kinderen nooit buiten, inmiddels is dat gestegen naar 17 procent."

Prestatiedruk

Daar zijn verschillende redenen voor, legt hij uit. "Je ziet dat kinderen het buiten veel te druk en gevaarlijk vinden, vooral in dichtbevolkte wijken met veel auto's. Een andere belangrijke spelbreker is het alternatief: binnenspelen. Sommige kinderen zitten uren te gamen op de iPad. En tot slot hebben kinderen een steeds drukkere agenda. Ze mogen steeds minder en moeten steeds meer. Denk bijvoorbeeld aan vele uren huiswerkbegeleiding: de prestatiedruk vanuit ouders en de samenleving in het algemeen wordt alsmaar groter."
Op verschillende plekken in het land organiseert stichting Jantje Beton daarom allerlei activiteiten. Zo zijn er in het Utrechtse Wilhelminapark vandaag sporten en spellen met een gratis lunch, is er een Piratenspeurtocht in Zeist en kun je in IJsselstein allerlei sporten en ouderwetse spelletjes doen.
Zelfs de televisie helpt een handje mee. "Onze partner Nickolodeon gooit de hele dag de zender op zwart", vertelt Engberg-Kleijkers. "Kinderen hebben nu dus echt geen excuus meer om niet buiten te gaan spelen."