Utrecht weigert te betalen voor kortebaandrijverij op Maliebaan: 'Strookt niet met dierenwelzijn'

© Google Streetview
Utrecht - De gemeente Utrecht heeft een subsidieaanvraag voor een kortebaandraverij op de Maliebaan afgewezen, omdat Utrecht vindt dat dieren niet gebruikt zouden moeten worden voor een evenement. De Dierengeneeskundige Studenten Kring, de organisator van het evenement, is het er niet mee eens en gaat in beroep tegen het besluit.
Het college van burgemeester en wethouders heeft het besluit in een raadsbrief toegelicht. In de brief staat dat het onduidelijk is of het welzijn van de paarden voldoende gewaarborgd is. Ook zou het evenement volgens de Dierenbescherming in strijd zijn met de "erkenning van de intrinsieke waarde van het dier".

Een kortebaandraverij is een wedstrijd waarbij twee paarden voor een karretje een afstand van ongeveer 300 meter dravend afleggen op een recht stuk weg. Het snelste paard gaat door naar de volgende ronde. Kortebaandraverij is in met name in Noord-Holland een oude traditie.

Bezwaar

Het besluit is een tegenvaller voor de Diergeneeskundige Studenten Kring die de subsidie had aangevraagd ter gelegenheid van hun lustrum. De studentenvereniging heeft de gemeente dan ook laten in bezwaar te zijn gegaan tegen de afwijzing.
Mogelijk betekent dit dat de gemeente alsnog akkoord moet gaan met de aanvraag. Het college laat namelijk weten dat er juridisch gezien waarschijnlijk "onvoldoende grond" was om de subsidie af te wijzen. De gemeente gaat daarom onderzoeken hoe het bestaande beleid rondom dierenwelzijn juridisch beter kan worden geborgd.
Dat de subsidieaanvraag is afgewezen, betekent overigens niet dat het evenement helemaal niet doorgaat. De organisatie heeft namelijk ook een evenementenvergunning aangevraagd. Die kan volgens de gemeente niet worden geweigerd omdat de activiteit geen strijdigheid met de APV oplevert.