'Bijna helft van stagiairs krijgt niets betaald'

© Pixabay
Utrecht - Bijna de helft van de studenten aan hogescholen en universiteiten krijgt geen stagevergoeding uitgekeerd. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) in Utrecht. Daarnaast wordt een op de vier stagiairs misbruikt als goedkope arbeidskracht.
Aan het onderzoek deden ruim 4900 studenten mee. De sectoren onderwijs en gezondheidszorg kennen de meeste stagiairs, maar in die sectoren ontvangen studenten ook het minst vaak een stagevergoeding. Bijna een vijfde geeft verder aan dat zij als stagiair te veel verantwoordelijkheden kreeg. Een meerderheid van de ondervraagden is wel positief over de stage.
“Een stage is je allereerste ervaring op de arbeidsmarkt. Daar hoort de persoonlijke groei van de student centraal te staan, en niet het gewin voor de werkgever. Toch zien we dat stagiairs te vaak worden ingezet als goedkope arbeidskracht", zegt ISO-voorzitter Lisanne de Roos.

Vijfpuntenplan

De studentenorganisatie komt met een vijfpuntenplan om stageproblematiek tegen te gaan. Zo moeten studenten vermoedens van stagemisbruik laagdrempelig kunnen bespreken met hun onderwijsinstelling. Daarnaast wil ISO een stagevergoeding verplichten, sectoren moeten hierover samen afspraken maken en dit opnemen in hun cao. De organisatie wil ook dat er geïnvesteerd wordt in begeleiding vanuit de opleiding.