Utrecht wil duurzame woonwijk bij Haarrijnseplas: 700 huizen en een drijvend zonnepark

© Gemeente Utrecht
Utrecht - De komst van een duurzame nieuwbouwwijk bij de Haarrijnseplas is een stap dichterbij. Het Utrechtse gemeentebestuur is akkoord met plannen om in totaal zevenhonderd koop- en huurwoningen te ontwikkelen. Ook moet er op de recreatieplas bij Vleuten een drijvend zonnepark komen en is er ruimte voor horeca, een kindcentrum en een kinderdagverblijf. In het najaar buigt de gemeenteraad zich over de plannen.
Bij de ontwikkeling van de woonwijk ligt de nadruk op duurzaamheid. Zo komen er voorzieningen voor elektrisch- en deelvervoer en zullen de zonne-energie-eilanden op de Haarrijnseplas de bewoners voor een groot deel van energie voorzien.
Om de biodiversiteit in het gebied te vergroten, komen er groenstroken om de zonne-eilanden heen, zodat op de plas broed- en foerageerplekken ontstaan voor diverse vogels en vleermuizen. De gemeente is de aanbesteding van de aanleg van het zonnepark al gestart.
Wethouder Klaas Verschuure is enthousiast over de plannen. “Utrecht krijgt er een prachtige complete duurzame wijk bij. We krijgen hier een mooie variatie aan woningen op een prachtige plek aan het water. Een aanwinst voor de stad en zijn huidige en toekomstige bewoners.”
Van de 700 beoogde woningen valt volgens de gemeente 35 procent in de categorie betaalbare koop en 31 procent in de categorie duur. Verder is 19 procent sociale huur en valt de rest van de woningen in de midden-categorie.