Donne (29) artiest op de FUIF in de Jaarbeurs: 'Dit is een droom die uitkomt'

Donne zingt graag, en speelt viool en gitaar
Donne zingt graag, en speelt viool en gitaar © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
Utrecht - Muziek, workshops en silent disco: op 20 juni staat het Fantastisch Utrecht Inclusief Festival in de Jaarbeurs bol van de activiteiten. Die zijn voor 1500 cliënten van het Utrechtse zorgnetwerk Aan De Slag in Utrecht (ADSU), dat de actie 'Win de Jaarbeurs voor één dag' vorig jaar won. Eén van die cliënten is Donne Dijkhorst uit Vianen, en het bijzondere is dat hij zelf gaat optreden.
De 29-jarige Donne is vier dagen per week te vinden in het Utrechtse atelier De Wijde Doelen van Reinaerde, dat onder de ADSU valt. Hij maakt er beelden, maar grafiek doet hij ook graag. Op dit moment werkt hij aan een beeld van een loopeend. "De grote loopeend is nu klaar, maar ik ben nog bezig met het maken van een kleintje erbij."
Donne werkt nu aan een beeld van een loopeend met een kleintje
Donne werkt nu aan een beeld van een loopeend met een kleintje © RTV Utrecht / Caroline Geijsman

Kunstenaar én muzikant

En dat is niet het enige wat Donne doet. Naast zijn kunstwerken legt hij ook geregeld de hand aan nieuwe muziek. "Eigenlijk weten veel mensen dat niet, maar muziek en kunst is één geheel. Als ik aan een beeld bezig ben, dan is het net alsof ik achter mijn instrumenten zit. En als ik achter mijn instrument zit, dan is het net of ik een beeld aan het creëren ben."
"Een van mijn liedjes gaat over de liefde", vertelt hij. "Ik zit nu eenmaal in een positie in mijn leven dat ik een beperking heb en voor mensen met een verstandelijke beperking is het heel moeilijk om een ware liefde te vinden", zegt hij.
Donne schrijft en zingt zijn eigen liedjes
Donne schrijft en zingt zijn eigen liedjes © RTV Utrecht / Caroline Geijsman

'Ik weet wat ik kan'

Hij doelt daarmee op het Sotos-syndroom dat hij heeft. Dat is een erfelijke aandoening die ook wel eens reuzengroei genoemd wordt. Mensen met het syndroom groeien vaak te snel als ze kind zijn. "Daarom ben ik ook zo lang", zegt Donne.
Toen Donne in de pubertijd zat had hij moeite om aansluiting te vinden bij mensen zonder beperking. "Dan heb ik het gevoel dat zij slimmer zijn dan ik. Dat had ik toen ik in het tuincentrum werkte met mensen zonder beperking. Ik had vaak het gevoel dat ik niet met hen mee kon komen. Het zijn twee werelden die een beetje langs elkaar heen gaan."
Maar nu zit Donne helemaal op zijn plek. "Ik weet wat ik kan, en ik probeer zo gelukkig mogelijk te zijn."

Muziek maken is feest vieren

Donne speelt gitaar en viool en op 20 juni treedt hij op bij de FUIF in het Beatrixtheater. Hij heeft er heel veel zin in. Als hij voor het eerst de poster van het feest in zijn handen heeft ziet hij tot zijn verbazing dat ook zijn naam erop staat. "Ik heb er eigenlijk geen woorden voor, dat vind ik hartstikke gaaf. Het is een droom die uitkomt."
Donne als hij zijn naam op de poster ziet: "Ik heb er geen woorden  voor"
Donne als hij zijn naam op de poster ziet: "Ik heb er geen woorden voor" © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
De FUIF duurt de hele middag en als het aan Donne ligt, maakt hij ook de hele middag muziek. "Want muziek maken is voor mij echt feest vieren." De poster gaat alvast mee naar huis. "Deze krijgt een heel speciale plek in huis. Ik ga 'm inlijsten."