Complimenten voor reizigers op Utrecht Centraal: 'Trein is beter voor het milieu'
Utrecht - Treinreizigers krijgen vandaag complimenten van Milieu Centraal omdat ze met de trein reizen in plaats van met de auto. De organisatie wil reizigers bewust maken van de alternatieven en gewoonten doorbreken. "Het uiteindelijke doel is zo min mogelijk autogebruik en uiteindelijk zo min mogelijk autobezit", zegt Mariken Stolk van Milieu Centraal.
Ze ziet hoe moeilijk het is om gedrag te veranderen dus ook kleine stapjes moedigt ze aan. "Mensen kunnen ook gewoon beginnen met de ritjes die ze het makkelijkst kunnen vervangen door de fiets of de trein. Een ritje naar de supermarkt op de fiets is ook al mooi meegenomen." Toch blijkt het lastig om je gedrag aan te passen, ziet Stolk. "Dit jaar lijkt het erop dat we meer autokilometers gaan maken dan voor de coronacrisis. Het gebruik is dus net als voorheen weer flink aan het stijgen."
Kosten
Volgens Milieu Centraal is het openbaar vervoer ook financieel voordeliger dan de auto. "Sommigen zien de auto nog steeds als goedkoop. Maar vaak is het beeld vertekend. Mensen denken dat het goedkoop is maar als je alle kosten bij elkaar optelt is het eigenlijk veel duurder dan mensen zelf inschatten", zegt Stolk. Uit berekeningen van Milieu Centraal blijkt dat de reis tussen Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal met de trein 180 euro per maand kan schelen. Mits de juiste voordeelkaarten worden gebruikt, de reizen binnen bepaalde tijden vallen en het een minimaal aantal ritten per maand zijn.
Complimentenregen op Utrecht Centraal: 'De trein is beter voor het milieu'
Groener of makkelijker
Niet alle reizigers op het station nemen de trein uit groene overwegingen. Voor de een is het goedkoper, voor de ander is het sneller of ze hebben geen auto. "Ik neem altijd de trein omdat het gemakkelijker is, je hoeft nergens naar om te kijken. Ik heb wel een fiets maar ik kan niet meer fietsen op mijn leeftijd", zegt een oudere dame.
Een man met een grote koffer in de hand woont in Vleuten maar zit tijdelijk in Australië. Nu hij even in Nederland is, reist hij uitsluitend met het openbaar vervoer. "Of ik loop", zegt hij. "We wonen in Australië vlakbij de zee en 'climate change is real' dus als we weer in Nederland gaan wonen, willen we zeker een stap maken in onze verduurzaming", vertelt hij. "Ik denk dat een auto voor mij onvermijdelijk is maar dan wordt het denk ik een elektrische. Uiteindelijk zullen we allemaal ons steentje moeten bijdragen."
Wachten op de bus
Maar het contrast tussen Utrecht Centraal met ruim twintig perrons, bussen en trams is groot als je kijkt naar Woudenberg waar alleen bussen rijden. "De campagne richt zich op de grotere steden omdat daar de alternatieven ruim voor handen zijn. Je hebt natuurlijk gebieden waar helemaal geen treinstation is of waar de bus nauwelijks komt. We snappen dat het voor mensen in die gebieden lastig is maar de helft van de ritten die we met de auto doen is korter dan 7,5 kilometer. Dus je kunt voor die afstanden vaker de fiets nemen want die hebben de meeste mensen wel in hun schuur staan", zegt Stolk.