Pensionado's als oplossing voor personeelstekorten: Theo (70) heeft bijbaantje als chauffeur

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Utrecht - Drie ochtenden per week pendelt de 70-jarige Theo Martens tussen het station van Maarssen en bouwbedrijf Strukton. In het ritje van anderhalve minuut brengt hij het forenzende personeel naar hun werk, voor 10,99 euro bruto per uur. Volgens Theo kunnen pensionado's zoals hij een belangrijke schakel zijn in de strijd tegen grote personeelstekorten.
Maar dan moeten werkgevers wél verder kijken dan alleen het cv, vindt hij. "Geef ouderen een kans. Als mensen mijn cv zien, zullen ze denken: wat moet die man op een busje? Maar ik vind dit een heel leuk bijbaantje." Het is om de hoek, fysiek stelt het niet veel voor en als hij thuiskomt heeft "de vrouw net lekker koffie gezet". Wat wil een mens nog meer?
Nee, een gigantische vetpot is het niet. "Ik verdien bruto 10,99 euro, daar houd je ongeveer 10 euro aan over. Maar dat is niet erg, want je moet zorgen dat je onder de schijf zit van de belasting. Daar zit ik met dit bedrag onder."

Afgeschreven

"Als je de krant openslaat, zie je een groot artikel over mensen van 55 jaar, die al volledig afgeschreven zijn. Daar moet de overheid ingrijpen. Men denkt bij een oudere al snel dat die wel even wil komen vertellen hoe het moet, dat ouderen heel veel willen verdienen of snel ziek worden. Dat is helemaal niet waar."
Hij uploadde zijn cv via een speciaal uitzendbureau voor 65-plussers en kwam zo bij Strukton terecht. Bij het bouwbedrijf is recruiter Milou Willems maar wat blij met mensen zoals Theo. "Ook wij hebben te maken met een groot tekort aan personeel, op dit moment hebben we 128 vacatures."
Met creatieve oplossingen, zoals het aannemen van pensionado's en het vaker inzetten van parttimers hoopt Willems de problemen op te lossen. "Theo heeft helemaal gelijk: we moeten meer kijken naar de persoon achter het cv."
Theo (70) is dolblij met zijn bijbaantje.