Onderzoekers UMC vinden hersenontstekingen bij patiënten met long covid

© RTV Utrecht
Utrecht - Onderzoekers van het UMC Utrecht en Amsterdam UMC hebben bij twee patiënten met long covid ontstekingen door heel de hersenen gevonden. Volgens de onderzoekers is dat niet eerder bij levende patiënten met long covid aangetoond.
"We willen graag weten waarom mensen zo lang vermoeidheidsverschijnselen en cognitieve klachten houden na een coronavirusinfectie", stelt nucleair geneeskundige Bart van Berckel van Amsterdam UMC. "Dat we door het hele brein nu ontstekingen zien, is opvallend en mogelijk is er een verband tussen long covid en die globale hersenontsteking. Een studie met een groter aantal patiënten brengt hopelijk meer duidelijkheid hierover."
De ontstekingen zijn gevonden bij een vrouwelijke en een mannelijke patiënt met een verschillend ziekteverloop. De mannelijke patiënt lag op de ic en is deels weer aan het werk. De jongere vrouw had milde klachten en zit nog steeds in de ziekt wet. Bij beiden zijn ontstekingen te zien door het hele brein.

Nog geen peer review

Hoe deze patiënten te behandelen zijn is nog onduidelijk. Daarnaast is het nog onzeker of alle long covid-patiënten dezelfde ontstekingsreacties hebben. "We weten nog heel veel niet, maar dit waren de eerste twee patiënten met langdurige covid die in deze studie werden opgenomen, en we vonden dat deze gegevens te belangrijk waren om in dit stadium niet te publiceren", stellen de onderzoekers. Daarom is deze studie nu in preprint verschenen. De studie is nog niet door collega-wetenschappers getoetst (peer review). Een studie in preprint geeft andere wetenschappers in de wereld de mogelijkheid hiervan te leren en samen te werken voor meer resultaat.