Utrechtse comedian Stefan Hendrikx wint Leids Cabaret Festival 2022: 'Hij is retegrappig'

© Ben Houdijk
Utrecht - Stefan Hendrikx is de winnaar van de 43e editie van het Leids Cabaret Festival. Hendrikx kreeg gisteravond vanwege zijn grappen over hypothetische gevechten met watervogels en observaties over ongewenst racisme op verjaardagen de juryprijs in handen gedrukt door juryvoorzitter Erik van Muiswinkel.

Stefan Hendrikx werd in Venlo geboren en is afgestudeerd aan de Koningstheateracademie en de toneelschool in Arnhem. Inmiddels woont hij al jaren in Utrecht waar hij aan de weg timmert in comedy- en cabaretland. In 2018 won hij de Comedy Talent Award van het Utrecht International Comedy Festival, de grootste talentenwedstrijd voor stand-up comedians van Nederland. Daarna sloot hij zich aan bij het Utrechtse stand-up comedycollectief het Comedyhuis.

"Als Stefan Hendrikx opkomt zie je meteen dat we te maken hebben met een allround performer", meldt de vakjury in het juryrapport. "Door Stefan worden we allemaal uitgedaagd om onze grenzen te verleggen. Hij is retegrappig." De jury van de cabaretwedstrijd bestond dit jaar uit Marijtje Pronk (theaterdirecteur van Theater de Veste in Delft), Nina de la Croix (cabaretière en theatermaker), Luuk Ritmeester (toneelschrijver) en Erik van Muiswinkel (cabaretier en winnaar Leids Cabaret Festival 1985).

Cabaretwedstrijd

De finale vond plaats in de Leidse Schouwburg. Daar nam Hendrikx het op tegen Celine Schrama en Piet van Eeghen. Eeghen mocht de publieksprijs in ontvangst nemen en Schrama de studentenprijs. De finalisten doen de finaleavond op 25 juni één keer over in de Leidse Schouwburg.
De competitie is in 2021 komen te vervallen vanwege het coronavirus. Lisa Ostermann won de competitie in 2020. Zij vergaarde zowel de vakjuryprijs, als de publieksprijs en de studentenprijs met het programma Wat de ander wil horen. Het evenement werd in 1978 voor het eerst georganiseerd. Sindsdien heeft het Leids Cabaret Festival talloze topcabaretiers voortgebracht, onder wie Najib Amhali, Paulien Cornelisse, Dolf Jansen en Sanne Wallis de Vries.