Utrecht Canal Pride voorbij, maar feest gaat nog de rest van de avond door

Utrecht - Regenboogvlaggen, stampvolle kades en rijkversierde boten: de binnenstad van Utrecht barstte bijna uit zijn voegen tijdens de Canal Pride vanmiddag. 49 boten trokken door de binnenstad om de vrijheid van de liefde te vieren. Op het evenement kwamen zo'n 70.000 mensen af.
De botenparade begon om 13.30 bij de Bartholomeusbrug. Rond 14.00 voeren de boten onder Hoog Catharijne door. Vervolgens trok de stoet via de Oudegracht door de binnenstad, waar de boten vanaf de kade werden toegezwaaid door de mensenmassa. De parade eindigde rond 18.00 uur bij het Ledig Erf. De rest van de avond vinden door heel de stad nog feesten en afterparty's plaats.
Een sfeerimpressie van de Utrechtse Canal Pride
Voor Chris, van LHBTI+-zwemvereniging Nat, was het weer een bijzondere dag. In 2018 stond hij nog aan de kant. “Toen zag ik dit voorbij komen en dacht ik: wow, dit bestaat gewoon.”
De Utrechtse Pride bestaat sinds 2017. De afgelopen twee jaar kon het feest door corona niet doorgaan. LHBTI+-belangenvereniging COC was dan ook blij dat het evenement dit jaar weer plaats kon vinden. Het is volgens hen namelijk nog altijd nodig om aandacht te vragen voor de acceptatie van de LHBTI+-gemeenschap.
De organisatie krijgt gemiddeld 12 meldingen van geweld per maand. "Uitsluiting, pesterij, discriminatie en fysiek geweld komt heel hard aan en is voor ons ook een dieptepunt", zegt Laura Van Nieuwenhuijze, voorzitter van COC Midden-Nederland. "Soms gaat het goed en neem je heel veel stappen vooruit, en soms neem je ook stappen achteruit. We blijven er echt aandacht voor vragen. Eigenlijk is het voor ons elke dag Pride."