Groenbeheer houdt huis in Utrechts plantsoen: 'Opengereten bruine blubber'

Utrecht - Bewoners van het Molengraaffplantsoen in Utrecht zullen gek hebben opgekeken toen ze begin deze week 's ochtends wakker werden. Het groene plantsoen in de straat was dinsdag ineens niet zo groen meer nadat er volgens buurtbewoners met een 'enorme maaimachine' huis was gehouden. "Komen jullie dit nog afmaken? Want dit is echt absurd", vroeg buurtbewoner Stephanie Mattei zich op Twitter af.
Op het plantsoen staan meerdere bomen en struiken in een groenstrook, maar daartussen is een breed bruin spoor te zien. Het laat zich raden dat hier geen gewone grasmaaier aan te pas is gekomen, maar dat er groter materieel ingezet is om de klus te klaren. "Er is inderdaad grover gemaaid dan nodig was", laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Bollen in de grasstrook

"Het was bizar", stelt buurtbewoner Stephanie. "Het was een ongelooflijk groot apparaat dat onder de bomen heenging en takken meetrok. Dat begon om een uur of 7 's ochtends, waarna er drie keer een baan over het plantsoen werd getrokken. Dat apparaat kan maar op één manier het plantsoen op via de straat. Hij kan dan één rondje maken, en als-ie dan drie keer over hetzelfde stuk gaat trekt-ie gewoon de grond kapot. Het is van een mooi groen gazon naar een opengereten bruine blubber gegaan. Het was echt een slagveld."
Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt er in mei altijd wat grover gemaaid dan normaal, omdat er bollen in de grasstrook zitten. Op die manier worden de resten van de bollen verwijderd. "Anders wordt het geen egaal gras. Dan ziet het er in eerste instantie minder goed uit, maar dat trekt weer bij."
Maar voor Stephanie was het de eerste keer dat ze het plantsoen zo aantrof. "Ik woon hier al drie of vier jaar, maar dit heb ik nog nooit zo gezien." Volgens de gemeente kan dat komen door verschillende weersomstandigheden. "Misschien dat het eerdere jaren minder nat was, dan valt het minder op. Maar het weerbericht van afgelopen jaren heb ik niet scherp", stelt de woordvoerder. "Vanaf nu maaien we gewoon weer regulier met een grasmaaier en ziet het er ook snel weer beter uit."