Proef in provincie Utrecht: duizenden ouderen gratis met bus en tram

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Een groep Aow'ers in de provincie Utrecht mag vanaf september ruim een jaar lang gratis met de bus en de tram. Het gaat om een proef van het provinciebestuur. De bedoeling is dat het makkelijker wordt voor ouderen met een smalle beurs om bij vrienden, familie en kennissen op bezoek te gaan.
De provincie Utrecht lost daarmee een belofte in uit het coalitieakkoord van 2019. De partijen spraken daarin af dat ze zouden gaan experimenteren met gratis regionaal openbaar vervoer. De provincie werkt samen met vervoerders U-OV en Syntus Utrecht. De actie loopt tot december 2023 en kost de provincie 1,3 miljoen euro.
Aan deelname zijn wel voorwaarden verbonden, laat het provinciebestuur weten. Het gratis reizen is bedoeld voor inwoners die volledig zijn aangewezen op hun Aow-uitkering zonder pensioen. Ruim 12.000 ouderen in de regio voldoen aan de criteria. De provincie heeft voor de helft daarvan een abonnement klaarliggen.
Als je je via een campagnewebsite aanmeldt krijg je een gratis abonnement dat op je persoonlijke ov-chipkaart kan worden geladen. Met de pas kun je op doordeweekse dagen na 9.00 uur gratis reizen binnen de provincie. In het weekend en op officiële feestdagen geldt het vervoerbewijs de hele dag.
Tijdens de proef houdt de provincie bij hoeveel abonnementen er worden verstrekt en hoe vaak ermee wordt gereisd. In de loop van volgend jaar valt het besluit of het project wordt voortgezet.