Barones is terecht toegang tot kasteel De Haar ontzegd

© Kasteel de Haar
Utrecht - Barones Allegra van Zuylen is terecht de toegang tot kasteel de Haar in Haarzuilens ontzegd. De jongste nazaat van de baron van Zuylen van Nijevelt heeft ook niet meer rechten op het gebruik van het kasteel dan haar oudere halfzussen, enkel omdat zij het grootste deel van de erfenis heeft gekregen. Als deze barones weer het kasteel in wil, zal ze met haar halfzus Alexandra in gesprek moeten. Dat heeft de kortgedingrechter in Utrecht vrijdag bepaald.
De rechter had al eerder aangegeven dat Allegra (26) en haar halfzus Alexandra (65) om de tafel moeten gaan zitten om te bespreken onder welke voorwaarden de jongste dochter van de overleden baron Thierry van Zuylen van Nijevelt weer toegang tot het kasteel krijgt. Alexandra had als lid van de stichting die het kasteel exploiteert Allegra enkele jaren geleden de toegang ontzegd na enkele incidenten. In het poortgebouw van het kasteel zou Allegra in 2017 bijvoorbeeld met een rookmachine het brandalarm in werking hebben gezet.
In een kort geding op 17 mei eiste Allegra dat ze weer het kasteel in mag. Toen zei de rechter al dat de halfzussen daar samen uit moesten zien te komen. Dat leverde niks op en dus vroeg Allegra om een gerechtelijke uitspraak. Die luidt nu opnieuw dat alleen een gesprek tot een oplossing kan leiden. Volgens de rechter houdt de oudste van de zussen zich als bestuurslid van de beheersstichting aan de gebruiksovereenkomst.
Daarin staat dat de vier oudere zussen uit het eerste huwelijk van de baron én Allegra uit zijn derde huwelijk, alle vijf in beperkte mate en onder voorwaarden gebruik mogen maken van het poortgebouw. Baron van Zuylen van Nijevelt, die in 2011 op 78-jarige leeftijd overleed, bedong het gebruiksrecht van dit châtelet toen hij het kasteel begin deze eeuw overdroeg aan Natuurmonumenten.
Na zijn overlijden verbleven de vijf dochters met enige regelmaat in het châtelet. Na enkele incidenten met Allegra besloot haar oudere halfzus Alexandra als bestuurslid van de stichting haar de toegang tot het kasteel, het landgoed en de kapel te ontzeggen.