Ruim 16 miljoen opgehaald bij vijftiende Alpe d'HuZes, 4 miljoen euro meer dan vorige keer

De fietsers van 'de Kraplappen' uit Bunschoten, met Leander Vedder aan kop.
De fietsers van 'de Kraplappen' uit Bunschoten, met Leander Vedder aan kop. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Provincie Utrecht - Bij de vijftiende editie van Alpe d'HuZes is 16.255.499 euro opgehaald voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker. Dat is een derde meer dan in 2019. Na twee stille coronajaren beklimmen ruim 4500 deelnemers vandaag weer lopend of fietsend de berg Alpe d’Huez in Frankrijk voor de jubileumeditie van de Alpe d'HuZes. Verslaggever Robert Jan Booij volgde meerdere Utrechtse deelnemers.
Het is 05.30 uur als de eerste fietsers en wandelaars in een onafzienbare stroom het dorpje Le Bourg-d'Oisans verlaten. Ze maken zich op voor de beklimming van de Alpe d'Huez, de berg waar wielrenners als Hennie Kuiper, Joop Zoetemelk en Peter Winnen etappezeges boekten tijdens de Tour de France. Gert-Jan Theunisse was in 1989 de laatste Nederlander die er won. Hij bereikte in drie kwartier de top op 1850 meter hoogte.
De start in Le Bourg-d'Oisans vanmorgen vroeg.
De start in Le Bourg-d'Oisans vanmorgen vroeg. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Kankerbestrijding

Vandaag is snelheid niet het doel. Sinds 2006 wordt op de mythische alp jaarlijks geld ingezameld voor KWF Kankerbestrijding. In elke bocht hangen spandoeken met aanmoedigingen. Foto's van mensen die aan kanker zijn overleden herinneren deelnemers aan waar ze het voor doen. Bij bocht 13 treft onze verslaggever Robert Jan de Kraplappen, een groepje deelnemers uit Bunschoten dat de naam ontleent aan de Spakenburgse klederdracht.
Robert Jan Booij om 6.10 uur op de Alpe d'Huzes
De Krablappen uit Bunschoten, met links Mark Peter Ruizendaal.
De Krablappen uit Bunschoten, met links Mark Peter Ruizendaal. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Mark Peter Ruizendaal draagt zelfs een authentieke kraplap terwijl hij te voet de berg aan het bedwingen is. Hij draagt de tocht op aan zijn zieke moeder, die er vandaag niet bij kan zijn, vertelt hij. "Het gaat boven verwachting goed. Je wordt hier gedragen door de verhalen die je van elkaar hoort en door de spandoeken langs de route. Het is een tocht met een lach en een traan."

Alpe d'HuZes

De beklimming van de Alpe d’Huez begint in Le Bourg-d’Oisans in het wintersportgebied van de Franse Alpen. De route is bijna 14 kilometer lang en telt 21 genummerde haarspeldbochten. In totaal overbruggen de deelnemers 1061 hoogtemeters onder het motto 'Opgeven is geen optie'.

KWF Kankerbestrijding beheert de opbrengsten van Alpe d'HuZes. Die van dit jaar worden besteed aan onder meer de thema’s ambitie en nieuwe ontwikkelingen, zoals het stimuleren van jonge onderzoekers en het geven van financiële 'duwtjes in de rug'.

De afgelopen vijftien jaar werd er ruim 183,6 miljoen euro opgehaald. In 2019 was de eindstand bijna 12 miljoen euro. De opbrengst van vandaag wordt rond 20.00 uur bekendgemaakt.

Meer informatie vind je op de website van Alpe d'HuZes.

Zes keer

Deelnemers kunnen ervoor kiezen om de route zes keer af te leggen, zoals de naam Alpe d'HuZes ook beschrijft, maar iedere keer dat je de top bereikt is al een overwinning. Wie nog een keer wil, fietst terug of neemt de bus, een stoeltjeslift en nog een bus naar de start in Le Bourg-d’Oisans. Of je regelt, zoals Folkert Algra uit Maarssen, ter plekke iemand die je weer naar beneden brengt.
Robert Jan Booij om 7.05 uur op de Alpe d'Huzes
"Ik heb het gisteravond een paar keer gevraagd en ik had een lift", zegt Algra even na 07.00 uur op 1200 meter hoogte tegen Robert Jan. "Je spreekt hier mensen aan en je hebt een verhaal. Soms zijn die ook wel erg schrijnend. Mensen komen hier ook wel om iets af te sluiten."

Nog eens op de fiets

Algra, zelf hartpatiënt en reumatisch, oogt bezweet maar is vol goede moed. Als hij de wandeltocht met kleine pasjes en een gecontroleerde ademhaling heeft voltooid wil hij nog eens op de fiets omhoog. "Ik ga hier elke haarspeldbocht kapot, maar dat maakt niet uit. Ik heb de hele dag nog. Of ik volgend jaar weer zo gek ben weet ik nog niet, maar dit jaar doe ik het allebei. Zelfs al kom ik om 18.00 uur pas aan."
Robert Jan Booij om 8.10 uur op de Alpe d'Huzes
Een uur later treffen we de Maarssenaar bij de finish, in innige omhelzing met Bas Klein met wie hij een appartement deelt. Last van zijn benen heeft hij, maar daar gaat hij gewoon niet op letten. Algra verschiet als Mendel Borgmans uit Cothen aan Robert Jan vertelt dat hij zijn klim opdraagt aan zijn schoonmoeder, zijn goede vriend Maurice, twee tantes en een oom. "En met de volgende klim vraag ik kracht voor de mensen die de ziekte op dit moment ondergaan."
Folkert Algra (l.) en Mendel Borgmans.
Folkert Algra (l.) en Mendel Borgmans. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
"Jezus, een hele opsomming", zegt Algra geraakt. Als hij de kankerpatiënten in zijn eigen omgeving optelt, komt hij ook wel tot twee handen. Borgmans verbaast het niet, als je bedenkt hoeveel mensen door de ziekte worden getroffen. "We halen hier elk jaar weer met duizenden mensen miljoenen op en ik geloof echt dat we hier veel goeds doen."

Hometrainer

Kort na het middaguur stapt Robert Jan onderaan de berg in bocht 21 even van de motor af. Eerder in Spakenburg maakte hij al eens kennis met Leander Vedder van de Kraplappen, die in zijn schuurtje op een hometrainer voor een afbeelding van de Alpe d'Huez aan het oefenen was. Nu is Vedder net begonnen aan zijn vierde beklimming. Een materiaalman heeft zojuist zijn achterrem gerepareerd, onmisbaar bij de steile afdalingen.
Robert Jan Booij om 12.40 uur op de Alpe d'Huzes
"Het is in het echt wel wat anders", lacht Vedder, die nog vast van plan is om de berg zes keer te bestijgen. "Hier heb ik geen ventilator voor mijn neus en het is wel een stukkie warmer. Het is goed zweten en steiler dan op de hometrainer, vooral de eerste vijf bochten. Maar je hebt een naamkaartje op je stuur en mensen die jou helemaal niet kennen roepen je van alles toe om je wat extra kracht te geven."

Ieder in zijn eigen tempo

De Kraplappen zijn als groep uiteen geslagen, maar dat geeft niet. "Hier kun je elkaar niet volgen", zegt Vedder, "ieder doet het in zijn eigen tempo. We zien elkaar wel weer bij de finish."
Via Radio M Utrecht doet Vedder nog even de groeten aan de leerlingen die hij normaliter op basisschool De Wegwijzer in Spakenburg lesgeeft. "Ik zag heel veel berichtjes binnenkomen, maar als je 10 procent aan het stijgen bent kun je niet je telefoon er even bij pakken. Ik spreek ze dinsdag weer." En ook voor teamlid Mark Peter Ruizendaal, die inmiddels voor de tweede keer omhoog wandelt, verklapt hij op de radio een mooi bericht. "Zijn moeder is er toch. Die is hier vandaag als verrassing naartoe gekomen."
De finish bij de top van de Alpe d'Huez.
De finish bij de top van de Alpe d'Huez. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Saamhorigheidsklim

Verslaggever Robert Jan Booij volgt de verrichtingen van de Utrechtse deelnemers verder op de voet. Zo is hij om 18.00 uur bij de saamhorigheidsklim waarmee het evenement wordt afgesloten. Wie na alle inspanningen nog bij machte is om naar boven te trappen sluit dan aan in een trage, maar indrukwekkende stoet die nog een keer naar boven rijdt.