Liveblog Utrecht 900: Kensington op de Dom en taart voor de jarigen

Utrecht - De hoofdstad van onze provincie viert vandaag 900 jaar stadsrechten. Dat wordt uitgebreid gevierd: zo zijn Utrechtse musea vandaag gratis te bezoeken en is er taart voor iedereen die vandaag ook jarig is. In dit liveblog zetten we de hoogtepunten voor je op een rij.
Wil je een overzicht van wat er allemaal te doen is? Klik dan hier.
22.45 uur Liveblog gesloten
Wij sluiten hierbij het liveblog. Wij hopen dat iedereen een fijne verjaardag heeft gehad. Kijk hier hoe Utrecht vandaag 900 kaarsjes uitblies.
Aan één dag feest heeft Utrecht niet genoeg. De komende maanden zijn er nog veel meer festiviteiten waarin de verjaardag van Utrecht wordt gevierd.
21.30 uur Domplein is vol, andere pleinen zijn druk


21.20 uur Kensington is begonnen
"Wat is dit ongelooflijk vet om te doen", roept de leadzanger van Kensington vanaf de Dom. Hij vraagt iedereen op Domplein nóg iets harder te zingen zodat ze het boven nog beter horen
20.35 uur 'Fansingtons' zijn er ook klaar voor
Een rockband van formaat heeft natuurlijk zijn eigen schare met fans. Voor Kensington is dat niet anders. Deze 'Fansingtons' zitten ook al klaar voor het nu al historische optreden van de band op de Domtoren.



[tijd:17.00|Kijk live mee!">
De livestream is afgelopen, kijk hieronder de uitzending terug.
16.41 uur Rondje socials
Kan je er niet bij zijn? Of gewoon geen zin in de drukte? Geen probleem, er zijn genoeg mensen die al het moois met de wereld delen. Hier een paar voorbeelden.
Burgemeester Sharon Dijksma is er maar druk mee.
16.14 uur Gratis taart voor alle jarigen

Wie net als de stad Utrecht jarig is op 2 juni heeft dubbel geluk vandaag. Je krijgt namelijk een stuk taart van de gemeente. Op de kop van de Zadelstraat bij de Mariaplaats snijdt een aantal jarigen samen met Utrechtse bestuurders taarten aan en delen deze uit. Dit alles onder het toeziend oog van Nijn-hundred. Deze Nijntje van vijf meter hoog houdt in een passend jurkje tot en met 11 november toezicht op activiteiten van Utrecht 900.

16.08 uur Dom klaar voor Kensington
Het Domplein staat klaar voor de optredens van vanavond. Het concert start met het luiden van de klokken van de Domtoren door het Utrechts Klokkenluiders Gilde. Na een welkom door burgemeester Dijksma speelt stadsbeiaardier Malgosia Fiebig enkele nummers van Kensington. Aansluitend neemt de band het over. Kensington speelt op 100 meter hoogte. Dit bijzondere Utrecht 900 concert is op grote schermen te zien en te horen op het Domplein, Stadhuisplein, de Neude en het Janskerkhof.

Een nieuw hoogtepunt in een toch al bijzonder jaar, zegt Kensington-gitarist Casper Starreveld. "In onze eigen stad, spelen boven op de iconische Dom, terwijl het door de hele stad te horen en te zien is. Het zal een onvergetelijke show worden, met sowieso het beste uitzicht ooit. We zijn trots dat we een heel klein onderdeeltje zijn van de 900-jarige melodie van onze prachtige stad.”
15.30 uur Rappen en springen
De Utrechtse rapper Duimalot maakte het officiële verjaardagslied voor Utrecht. Vandaag speelde hij het live voor een menigte uitzinnige scholieren van de Da Costaschool in Hoograven bij het Tolsteegplantsoen.
Duimalot brengt ode aan Utrecht
14.30 uur Feestelijke Lunch
Stichting Met je Hart organiseerde vanmiddag een lunch op het Janskerkhof voor honderd ouderen en vijftig studenten. De lunch is bedoeld om eenzaamheid tegen te gaan en verbinding onder de Utrechters te vergroten.
Verjaardagslunch met ouderen en studenten
13.55 uur Utrecht krijgt 1.000 keer het boek 'De Spoken van het Stadhuis en andere Utrechtse verhalen'
In het boek 'De Spoken van het Stadhuis en andere Utrechtse verhalen' staan verhalen van twintig Utrechtse schrijvers. Zij schreven allemaal een spannend verhaal over een prominente Utrechtse plek. De bibliotheek kreeg vandaag 100 exemplaren om uit te lenen verschillende Utrechtse scholen kregen ook nog eens 900 boeken.

Het boek werd uitgereikt als verjaardagscadeau voor Utrecht. Bibliotheekdirecteur Deirdre Carasso kreeg het boek van kinderboekenschrijver Koos Meinderts. Hij stelde het boek samen en Annette Fienieg maakte de illustraties. De verhalen zijn van Utrechtse schrijvers als Anna Woltz, Annet Schaap, Janneke Schotveld en Pim Lammers.
In de zomer gaat de bakfiets van de bibliotheek met het boek, de verhalen en de schrijvers op tour. De bedoeling is dat alle Utrechtse kinderen het kunnen lezen.
13.44 uur Gratis hapjes
Utrechters zijn ook gewoon net Nederlanders. Als er dus ergens gratis wat te snaaien valt..
'De Domstad Deelt Uit' heet het initiatief. Negen Utrechtse restaurants delen vandaag allemaal 100 amuses uit. Tot 15.00 uur kan je nog langs om je geluk te beproeven, want op is op. De volgende restaurants doen mee: Brass, Concours, Hemel & Aarde, Karel 5, Madeleine, Maeve, WT @ Ruby Rose, Simple, 273.
13.20 uur Als ik boven op de....
Drie keer raden waar Jaap Burger deze video heeft gemaakt.
Ook in Hoograven is het feest begonnen.
12.00 uur Het paleis van de keizer
Decennialang was het paleis van de keizer die Utrecht stadrechten gaf niet toegankelijk voor de Utrechters. Op 2 juni 1122 kreeg Utrecht stadsrechten uit handen van keizer Hendrik V in zijn Paleis Lofen. De resten van dit paleis bevinden zich in kelders onder gebouwen tussen Domplein en de Vismarkt en zijn niet of nauwelijks toegankelijk. Tot nu. Op deze feestelijke dag – Utrecht 900 jaar stadsrechten – is de officiële opening van Paleis Lofen. En onze verslaggever Caroline Geijsman staat als het goed is nu bij het hek?
Radioverslaggever Caroline Geijsman krijgt een sneak-preview in Paleis Lofen.
Daarna trok Caroline naar het stadhuisplein voor de officiële aftrap van de feestdag.
08.45 uur Verjaardagsvlaggetjes
Burgemeester Sharon Dijksma en de Utrechtse wethouders hesen vanochtend speciale verjaardagsvlaggen. Het startsein om te vieren dat op 2 juni 1122 keizer Hendrik V stadsrechten gaf aan de Utrechters.
Hijs die vlag, Utrecht is jarig

06.20 uur Wat is nou echt Utrechts?
Het radioprogramma Utrecht is Wakker op Radio M Utrecht was er vanochtend al vroeg bij. De uitzending begon met een rondgang langs Utrechters met de vraag: Wat maakt Utrecht nou zo typisch Utrecht?