Nederlandse Spoorwegen willen personeel trekken met treinsimulator

© ANP
Utrecht - De Nederlandse Spoorwegen (NS) zetten een treinsimulator in om personeel te werven. De simulator staat vanaf vrijdag een hele dag op Utrecht Centraal en reist daarna elke week een dag langs een ander station. Reizigers kunnen in de simulator ervaren hoe het is om machinist of conducteur te zijn en de nieuwste intercity te besturen.
De treinsimulator heeft dezelfde bediening als die van de nieuwste intercity waarmee de NS rijdt en bootst de werkzaamheden "zo realistisch mogelijk" na, schrijft de NS. Gebruikers krijgen onder meer te maken met slecht weer, vertraagde treinen en andere zaken die in het echt voor kunnen komen. De simulator laat ook zien hoe deuren geopend kunnen worden en hoe de noodrem werkt.
De NS gebruikt de simulator normaal gesproken om machinisten op te leiden. Vanwege het personeelstekort bij de spoorwegen zet de NS de simulator nu in om mensen te werven. De NS heeft 1100 openstaande vacatures door het hele bedrijf. Behalve machinisten en conducteurs komt het bedrijf ook IT'ers, monteurs, medewerkers voor veiligheid en service en bij de winkels op de stations tekort. Dit jaar zijn 220 mensen begonnen aan een opleiding tot machinist of hoofdconducteur, maar er staan nog 500 plekken open.
De treinsimulator staat straks ook op stations Arnhem (11 juni), Alkmaar (18 juni), Deventer (24 juni), Rotterdam Centraal (2 en 3 juli) en Eindhoven Centraal (8 juli). De simulator is steeds tussen 10.00 uur en 16.00 uur te bezoeken.