LSVb wil ook compensatie van hogere energiekosten voor studenten

Meisjes met warme truien in een studentenkamer.
Meisjes met warme truien in een studentenkamer. © ANP
Utrecht - Het kabinet zou gemeenten die studenten willen helpen om de hoge energierekeningen te betalen, financieel moeten steunen. Dat betoogt de landelijke studentenvakbond LSVb. De bond in Utrecht slaat alarm, omdat veel studenten in de problemen dreigen te komen door de sterk gestegen prijzen.
De impact van de forse rekeningen voor gas en licht is voor iedereen groot, zei LSVb-voorzitter Ama Boahene vanmorgen op Radio M Utrecht, maar zeker studenten merken het verschil. "We krijgen berichten van studenten die gemiddeld 50 tot 80 euro per maand extra moeten betalen, sommigen zelfs nog meer. Dat is veel, wanneer je toch al een beperkt budget hebt."

Oude huizen

Studenten wonen vaak in oude, slecht geïsoleerde huizen, aldus Boahene. Zelfs als de verwarming vrijwel altijd uit staat, betalen sommigen toch nog een hogere energieprijs dan vorig jaar. Toch kunnen ze vaak geen aanspraak maken op compenserende maatregelen die voor andere huishoudens met een laag inkomen in het leven zijn geroepen.
LSVb-voorzitter Ama Boahene op Radio M Utrecht
Volgens de LSVb gaat het echt om een financieel probleem. "Veel studenten werken al naast hun studie en kunnen niet bij hun ouders aankloppen voor extra geld. Dan is er een tegemoetkoming nodig." Boahene hoort ook verhalen van studenten die door een fulltime stage geen baan ernaast kunnen hebben, minder overhouden voor hun levensonderhoud, in de schulden raken en soms zelfs weer bij hun ouders moeten gaan wonen.

Diverse groep

Volgens de studentenvakbond wil het kabinet studenten niet compenseren omdat het lastig is een algemene maatregel in te voeren voor zo'n diverse groep inwoners. "Daarom roepen we Den Haag op om in ieder geval toch iets voor studenten te doen", aldus Boahene. "Veel gemeenten willen studenten wel helpen, maar hebben de middelen niet. Als het kabinet geld voor de gemeenten beschikbaar zou stellen, kan de gemeente waarschijnlijk alsnog veel betekenen."